Subiect: ATEISMUL
View Single Post
  #1  
Vechi 13.01.2008, 09:40:33
saccsiv saccsiv is offline
Member
 
Data înregistrării: 28.03.2007
Mesaje: 69
Implicit

Ateismul nu a aparut peste noapte si de nici unde . Este un concept drag diavolului caruia nu-i pasa daca i se neaga existenta , atata timp cat implicit se neaga si bunul Dumnezeu . Iata inceputurile :

ILUMINISMUL încerca să înlăture dogmele religioase și să infiltreze luminarea maselor pe baza experienței proprii.

"Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii!" – acesta este motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant).

Acesta este termenul aplicat curentului de gândire din Europa și America secolului al XVIII-lea. Evenimentele științifice și intelectuale din secolul al XVII-lea – descoperirile lui Isaac Newton, raționalismul lui René Descartes, scepticismul lui Pierre Bayle, panteismul lui Benedict de Spinoza și empirismul lui Francis Bacon și John Locke – au promovat credința în legile naturale și în ordinea universală, precum și încrederea în rațiunea ființei umane și în abilitățile inovatoare ale acesteia care au reușit să influențeze întreaga societate a secolului al XVIII-lea.

RATIONALISMUL sau mișcarea raționalistă este o doctrină filozofică care afirmă că adevărul trebuie să fie determinat în virtutea forței rațiunii și nu pe baza credinței sau a dogmelor religioase

PANTEISMUL este o concepție filozofică monistă care identifică divinitatea cu întreaga materie.

Citat: Panteism. Doctrina că totul este Dumnezeu, spre deosebire de doctrina că Dumnezeu este totul.

Au atacat în diverse feluri autoritatea de ordin religios , dogmatismul .

DEISMUL este o orientare filozofică-religioasă din secolele XVII-XVIII, care recunoștea existența lui Dumnezeu numai ca o cauză primară, impersonală a lumii, negând ideea întruchipării lui Dumnezeu într-o persoană și teza intervenției acestuia în viața naturii și a societății.

Deistul crede în existența unui Dumnezeu, sau unei ființe supreme, dar neagă religiile, bazându-și credința numai pe lumina primită de la natură, trecută prin filtrul rațiunii. Deiști renumiți au fost: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson

Deiștii au promovat ideea conform căreia totul – mișcarea fizică, fiziologia ființei umane, politica, societatea, economia – își are propriul set de principii raționale stabilite de Dumnezeu, care ar putea fi înțelese de către ființele umane exclusiv prin intermediul rațiunii. Acest lucru însemna că lucrurile din lumea umană și din lumea fizică pot fi înțelese fără a aduce religia, misticismul sau divinitatea în ecuație
Voltaire și-a dedicat o mare parte din timp atacului împotriva elementelor fundamentale ale religiei creștine: inspirația din Biblie, încarnarea lui Dumnezeu în Iisus Hristos, damnarea necredincioșilor.

Cei mai reprezentativi promotori ai Iluminismului s-au aflat în Franța: baronul de Montesquieu, Voltaire și contele de Buffon, baronul Turgot și alți fiziocrați, Jean-Jacques Rousseau, care a avut o influență foarte mare asupra romantismului.
Promotorii Iluminismului sunt considerați răspunzători de Revoluția franceză.


http://saccsiv.weblog.ro/

Reply With Quote