Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Dacă putem vorbi de o cunoaștere, eu cred că este prin Descoperire de Sus. O altă cunoaștere e cel mult o gnoză, adică o iluzie fabricată din abaterea consecventă de la calea Crucii, a Evangheliei.
Nu cred că ajută să căutăm sens logic suferinței, dar să găsim fiecare sensul ontologic al suferinței personale sau/și colective. Sensul care învie, omorâre a morții din noi.
Suferința prilejuiește (dacă e asumată în Duhul lui Hristos) o deșertare de sine, o kenoză și o înaintare în devenirea întru Ființă.
Iată câteva gânduri despre suferință ale unui bărbat înduhovnicit:
"Inima îmi era ca ceara înfierbântată.
Însă durerea-i era, în chip curios, de viață făcătoare.
O oarecare moarte scârboasă se mistuia de către lacrimile fierbinți, așa cum se mistuia murdăria..."
"Nu este lipsă mai cumplită decât a nu cunoaște pe Adevăratul Dumnezeu.
În întunerecul necunoașterii (lui Dumnezeu - n.m.), nu numai durerile și suferințele, ci până și bucuriile și mulțumirile, și îndeobște totul își pierde sensul.
Dimpotrivă, un dar mai mare ca întâlnirea cu Dumnezeul Cel Viu nu există.
În lumina acestei cunoașteri, nu numai stările plăcute, ci și cele întristătoare și chinuitoare sunt pline de sens, și drept aceea devin cu putință a le purta, se îndreptățesc."
(Arhim, Sofronie Saharov - "Vom vedea pe Dumnezeu precum Este.")
|
Multumesc si pentru articolele din ”Taina suferintei” de Simeon Kraiopoules.
Deci ,sa inteleg ca suferinta in principal ajuta la descoperirea lui Dumnezeu de catre om,ca numai in suferinta omul isi da seama de neputinta lui si se afla in starea lui cea mai sincera in fata lui Dumnezeu;numai suferinta duce la o intoarcere completa a inimii omului catre Dumnezeu.Totodata ,mai inteleg ca suferinta celorlalti este ingaduita de Dumnezeu pentru a spori solidaritatea si iubirea noastra fata de aproapele nostru.Dar,in societatea actuala,acest ”sens” al suferintei nu este vizibil absolut deloc.Multi copii bolnavi sunt condamnati la moarte pentru ca nu au bani pentru un transplant ,de exemplu,in timp ce mass-media promoveaza ”vedete” care cheltuiesc mii de euro pe o pereche de pantofi.Am ajuns la concluzia ca ,daca la inceput il ”invinuiam ” intr-un fel pe Dumnezeu pentru suferinta noastra am ajuns la concluzia ca eu sunt vinovata pentru suferinta celui de langa mine pentru ca nu pot renunta la ”capriciile mele ”pentru a-l ajuta.Totodata,nici macar de BOR nu am auzit sa se foloseasca vreodata de acest sens al suferintei ,nu am auzit sa plateasca operatia vreunui copil ,in timp ce risipeste bani pentru dialogurile inter-religioase.
Acestea le-am inteles din ceea ce mi-ati explicat cu totii,iar in ceea ce priveste suferinta copiilor care sunt nevinovati cred ca aici este o mare taina pe care numai Dumnezeu o cunoaste...dar stiu ca acesta ne poate fi noua de ajutor pentru a ne vedea rautatea noastra si pentru a ne spori iubirea.