Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Florin, dar budismul afirma ca persoana e unica si ireductibila ?
Din cate stiu eu nu. Si stiu ca am citit mai demult o carte scrisa de Ananda Comaraswami, intitulata "Hinduism si budism", de unde reiese destul de clar ceea ce spun eu.
|
Depinde de ce a inteles autorul, depinde de intentiile sale, depinde de ceea ce a inteles cititorul.
Unicitatea si inconfundabilitatea
constiintei fiecarei fiinte in parte este un principiu fundamental in budism, reprezentat prin factorul discriminator al intelepciunii. Una din cele cinci flacari ale intelepciunii.
Iconografic acest aspect al intelepciunii este reprezentat de Buddha Amithaba (culoarea rosie).
Pentru ca intelepciunea diferentiaza fiecare fiinta in parte, acestui Buddha ii este atribuita in principal calitatea Marii Compasiuni. Razele ei atinge si recunoaste individualitatea si valoarea fiecarei fapturi in parte.
De aceea o mare parte din comunitatea budista cauta refugiul in acest Buddha (
Amithaba - Lumina Inepuizabila a Milei).
Principiul cauza-efect (karma) se aplica fiecarei constiinte in parte. Constiintele nu se confunda iar efectele nu sunt resimtite aleator.
"
Fiecaruia dupa fapta si rasplata" - karma.
Referitor la controversa individualitatii,
constiinta poate fi unita cu
Constiinta sursa, fara insa sa-si piarda propria identitate. "Uniti si totusi despartiti", "impreuna si totusi despreunati".
Pentru
unire budismul utilizeaza metafora picaturii care regaseste oceanul,
pentru
pastrarea individualitatii - mentinerea continuumului propriului eu.
Citat:
Efortul tau de a pune semnul egalitatii intre crestinism si budism nu sta in picioare, fiindca fundamentele difera. Noi crestinii marturisim ca Hristos e UNICUL FIU al lui Dumnezeu.
Cu alte cuvinte nimeni nu poate fi comparat cu El, nici Buddha, nici Mahomed, nici Visnu sau altii. Sunt curios daca tu crezi acelasi lucru.
|
Dragostea jertfelnica nu poate fi comparata cu nimic.
Este mai presus de orice calitate.
Scripturile budiste afirma ca este mai presus chiar decat vederea naturii ultime a realitatii.
De aceea Iisus nu poate fi inlocuit cu nimic.
Insa daca Iisus este dragoste, putem invata din toate manifestarile dragostei indiferent sub ce denominatiune ar fi ele.