Citat:
În prealabil postat de anonima17
Si spre exemplu, eu daca imi pun batic simt ca lumea se uita la mine si se sminteste intr-un fel...ma simt de parca as transmite lumii mesajul "ia uite ce crestina sunt eu", asta in contextul in care femeile nu prea isi mai acopera capul in biserici. Parca mai mult ies in evidenta decat sa ma smeresc...
|
Da, contextul/situația pot însemna mult în viața noastră.
Depindem în mod firesc de oamenii între care trăim. Ne influențăm unii pe alții.
Când ne aflăm într-o situație colectivă, mintea noastră funcționează diferit decât atunci când suntem singuri. (De aceea s-a și dezvoltat în științele sociale o ramură numită psihologie socială.)
Printre altele, e cunoscut că apartenența la un grup exercită o presiune asupra individului în sensul conformării lui la regulile, conduitele, cultura grupului. Riscul de a nu te conforma e resimțit negativ ca pe o amenințare de a fi exclus din grup. Cui nu i se strânge inima în fața unei astfel de amenințări, care bate direct în trebuințele noastre de afiliere?...
Și totuși unii oameni au depășit "tirania" trebuinței de afiliere prin trăirea și cultivarea unor trebuințe mai înalte. De pildă prin nevoia de autorealizare (care, în înțelesul ei autentic, nestâlcit de prejudecata comună, înseamnă o împlinire a potențialului, o cultivare și înmulțire a "talanților" în sensul pus de Dumnezeu în om).
Cât privește comunitatea credincioșilor, putem sesiza câteva deosebiri: una e să fii fără batic la o slujbă într-o mânăstire de călugări, alta într-o mânăstire de maici, alta într-o biserică de țară, alta la oraș etc. Intră în joc nivelul duhovnicesc al credincioșilor, tradițiile/obiceiurile locale etc.
Însă a mă teme că par în ochii altora "demonstrativ", fățarnic etc.
atunci când îmi acopăr cuviincios capul cu un batic la intrarea în biserică, poate fi începutul pentru a mă teme, într-o bună zi, că:
- merg la slujbă
- îmi fac semnul crucii
- fac mătănii
- sărut icoanele
- îmi botez copiii
- îmi îngrop și îmi cinstesc morții
- îmi mărturisesc însușirea de creștin ș.a.m.d.
E de avut în vedere, cred, mereu un echilibru între individ și comunitatea din care face parte. O discrepanță prea mare între un membru al comunității și ceilalți declanșează un conflict care va avea, mai devreme sau mai târziu, una din următoarele consecințe:
a) neobișnuitul va fi asimilat la obișnuit, norma grupului se va impune ("las că-l dăm noi pe brazdă!");
b) grupul se acomodează sub influența noului venit (lucru rar și dificil), exemplul cel mai bun aici fiind al preoților nou-veniți în parohie care, cu răbdare și tact reușesc în timp să corijeze unele tradiții locale (cum ar fi de pildă cele legate de aducerea păsărilor în biserică...);
c) comunitatea se va obișnui treptat cu "ciudățeniile" deviantului de la normă;
d) deviantul va fi eliminat sau constrâns să se autoelimine.
În orice caz, teama că atunci când eu păstrez învățătura Bisericii și a Sfintei Tradiții risc să îi smintesc pe alții, e de alungat. Cel care nu ține rânduială sau care nu are bunul simț să facă tot ce se cuvine în lăcașul de cult, e deja un pic (sau de tot) smintit. Nu la sminteala lui să ne gândim, ci la sminteala noastră care ne va cuprinde dacă îi urmăm traiectoria descendentă a concesiilor și abaterilor.