Florin,
Eu am aflat - văzut, auzit, citit - că oamenii cu credință în Dumnezeu vin la biserică să se spovedească. Fac asta ani și ani, practic toată viața. Dintre aceștia, ici și colo, f.f. rar, cu binecuvântarea duhovnicului (care veghează și îndrumă viața de credință a fiului duhovnicesc sau a fiicei) unii se retrag la pustnicie. Cu riscurile de rigoare. Deși nici acolo nu rămân mereu ci fie sunt cercetați periodic de frați, fie coboară ei ca să se spovedească și să se împărtășească.
Am mai aflat că omul care devine întru sfințenie își vede necontenit păcatele, stăruiește în prihănirea de sine și pătimirea cea după Dumnezeu, deseori cere sfat de la frați, face ascultare cu acrivie, se roagă neîncetat, postește, priveghează etc. Și, firește, se și spovedește, cu mențiunea că la un om îmbunătățit spovedania nu decurge ca la noi (cu listuța, cu raportul) ci în cu totul alt mod, mult mai fin și mai simplu așa cum doar dragostea (aproape) desăvârșită o poate face.
Am citit că pentru cei sporiți în virtute, spovedania sub epitrahil e cu atât mai necesară cu cât crește riscul căderii, cu cât e mai necesară smerenia, cu cât e mai grea reașezarea după revărsarea de Har (urmată de revărsările demonilor) și traversarea lungilor perioade (uneori) de retragere a Harului - în scop pedagogic. Detalii privind perioadele de pustiire, de uscăciune, de ispitire cumplită care urmează retragerii Harului, poți găsi în cărțile sfinților și cuvioșilor Siluan, Sofronie, Gheron Iosif.
Cred că a ne "spovedi" permanent înaintea lui Dumnezeu e o atitudine creștină bună pentru oricine. Fiecare din noi e bine să devenim capabili de asta. Practic, suntem chemați și îndrumați să învățăm aceasta. Nu e altceva decât sfânta frică de Dumnezeu. O însușire sufletească, un demers intern/subiectiv iar nu o acțiune concretă, materializată, de spovedire sub epitrahil.
Una e a trăi sufletește (subiectiv) cu frică de Dumnezeu, alta să te spovedești înaintea duhovnicului.
Una e să îți ții permanent atenția inimii raportată la Hristos, cu evlavie, și alta să te afli efectiv înaintea Lui, în dialog concret.
Una e să te rogi tu la Dumnezeu din toată inima și cu toată ființa și cu totul altă experiență să fii răpit în Duh și purtat înaintea Dumnezeirii (înger, Arhanghel, Preasfânta Născătoare, Pruncul Sfânt sau chiar Domnul Hristos), în Ceruri.
Una e să cauți să te ridici tu spre Dumnezeu prin virtute (coborîndu-te simultan prin smerenie), alta e să te ridice Domnul înaintea Lui.
Una e să acționezi tu către Dumnezeu și alta să acționeze Domnul asupra ta. Deși cele două acțiuni se contopesc.
Dacă vrem să ne apropiem de Domnul, micșorîndu-ne, deocamdată calea cea mai sigură, pusă nouă de întreaga Tradiție a Bisericii, este conform Bătrânilor - ascultarea de duhovnic și spovedania. Așa mulți au sporit, altminteri mulți s-au pierdut.
Last edited by Ioan_Cezar; 21.08.2014 at 02:29:52.
|