View Single Post
Vechi 24.08.2014, 03:32:21
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Niciodată părintele nu arăta că este mai presus decât tine. Eu în fața lui mă simțeam o simplă femeiușcă, profesoară totuși, dar îmi pierdeam ideea cea mare despre persoana mea. Când vorbeam cu el, în sinea mea ziceam: "vai, la ce nivel scăzut mă aflu". În vreme ce Părintele, cu tact și delicatețe, îmi spunea: Ce deșteaptă ești! Ce bine gândești! Și astfel mă simțeam eliberată de complexe.

*
Ne atrăgea lângă el ca un magnet și nu voiam să mai plecăm. În clipele acelea nu mai aveam nici probleme nici vreo grijă măruntă. Simțeam cu toții o blândețe care ne fascina inima și mintea. Ne manifestam atunci toate sentimentele noastre, ne îmbrățișam, ne sărutam unul pe altul.

*
Două ore întregi am tot mers, vorbind despre toate. Întrebările mele erau nenumărate.
Mă asculta cu multă atenție iar eu eram foarte impresionată, deoarece nu eram obișnuită cu acest fel de comportament.
Răspunsurile lui erau prompte și clare. Răspundea detaliat, simplu, sobru și foarte pe înțeles.
Atmosferă plină de pace și de dulceață. PĂtrundea în profunzimile inimii, ale sufletului.
Era un simț al tandreței ce o simțeai venind dinspre omul acela care pășea lângă tine, vorbea cu tine...

*
La un moment dat își făcu apariția un câine, trecînd pe lângă noi. Părintele schiță un fel de salut, mișcîndu-și bastonul. Câinele întoarse capul scoțînd un sunet încet, nearticulat, ca și cum ne-ar fi dat binețe.
Tulburată, am am întins mâna și am rupt o rămurică. Însă mișcarea aceasta, cu totul lipsită de sens, prin care am sfâșiat o plantă, această mișcare mi-am dat seama că l-a rănit.

*
Iubirea și respectul față de cel ce cu emoție își dezvelea sufletul înaintea sa, erau cu totul vizibile. Inima ta îi vorbea față către față lui Dumnezeu. De acum, sufletul își asuma în mod responsabil comuniunea cu Hristos, izbucnea într-un plâns cu suspine, din pricina nemăsuratei recunoștințe datorate dragostei lui Hristos, și cu frică: nu cumva ca el să repete iar greșelile și să piardă această aură a harului și a păcii.
Plânsul era de neoprit. Părintele, înlăcrimat, întreba cu nespusă delicatețe: "De ce plângi... Poate am spus ceva care te-a jignit? Poate te-am mustrat!..." Părintele insista cu lacrimi să afle dacă te-a rănit...

*
Când Părintele nu era de acord cu cineva spunea doar atât: "Acesta sau aceștia gândesc așa, eu așa..."

("Amintiri despre Starețul Sofronie de la Essex" - Dumitra Daviti)
Reply With Quote