Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta
Oh, si cate sortimente de bautura au distilat monahii Europei..
|
Cel mai celebru in materie, de departe, a fost benedictinul Dom Perignon. Cunoscut ca inventator al sampaniei (prin aplicarea unei proceduri populare unei tehnologii noi), el a mai avut cateva contributii remarcabile la stiinta viei si vinului.
De exemplu, el ne-a lasat si sfaturi despre cum trebuie gustati strugurii. Astfel, Dom Perignon recomanda ca strugurii sa fie recoltati dupa amiaza, dupa ce taria soarelui se stinge. Ciorchinii nu se gusta imediat, ci se lasa la fereastra (la aer) pana dimineata, cand se gusta pe stomacul gol. Numai asa, stapanul viei, neinselat de arome trecatoare, nici de interferenta cu ce a mancat ori a baut pana atunci, poate lua decizia de a recolta strugurii imediat (in ziua aceea) sau de a amana recoltarea cu inca o zi.