Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63
Flying, ti se pare corect ce a patit Iov din cauza unui pariu intre Dumnezeu si Lucifer?
|
și că El, în ziua cea de pe urmă, va ridica iar din pulbere această piele a mea ce se destramă.
Și afară din trupul meu voi vedea pe Dumnezeu.
Pe El Îl voi vedea și ochii mei Îl vor privi, nu ai altuia. Și de
dorul acesta măruntaiele mele tânjesc în mine." (IOV 19, 25-27)
http://editura.doxologia.ro/20120323/comentariu-la-iov
Cum tâlcuiește Sfântul Ioan Gură de Aur, legând Vechiul de Noul Legământ:
"Fiindcă, după înmulțirea chinurilor, schimbarea lui în mai bine era de necrezut, Dumnezeu îi face spectatori pe mulți și vreme îndelungată îl așază pe el afară din cetate, ca să fie priveliște tuturor celor ce vor să vadă, pentru ca, atunci când avea să fie schimbată starea lui în mai bine, nimeni să nu se îndoiască de faptul că el era acela.
Căci așa cum pe Lazăr l-a lăsat patru zile să fie mort, ca să nu fie pusă la îndoială învierea, la fel și pe acesta l-a lăsat în necaz multă vreme, arătând în același timp răbdarea lui și adeverind minunea schimbării lui.
Căci cei ce l-au văzut astfel și care îl luau în râs, văzându-l după aceea schimbat, nu aveau să se îndoiască de faptul că el era acela. Și așa cum atunci aceia care ziceau despre Lazăr că deja miroase
au fost învățați prin fapte adevărul, la fel s-a întâmplat și acum.
Vezi cum Dumnezeu pretutindeni poartă de grijă oamenilor? Când iudeii erau în Egipt și țara era lipsită de călăuze, aveau exemplul lui Iov. Vezi-l pe el în bogăție și în sărăcie, în amândouă fiind pildă, nu plin de mândrie în prima, nici umilit în a doua, și
mai înainte de Lege respectând Legea, ca și când ar fi fost sub Lege. Căci, zice, legea nu este pusă pentru cel drept.
Vezi strălucind aici cugetele firii. De unde L-a cunoscut acesta pe Dumnezeu? De unde L-a slujit astfel? Cum de a fugit de înșelare? Cum de a arătat o petrecere potrivită Evangheliilor? De unde atâta răbdare? Nimic nu a învățat de la nimeni. Atunci de unde era astfel? Cine l-a învățat? Cine l-a educat?
Vezi că Hristos nu a venit învățător a nimic nou și străin?"