View Single Post
Vechi 28.08.2014, 14:14:17
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ma uitam acum sa vad daca este corect ceea ce intreleg eu prin fiinta, si cel putin in dictionar este asa.
Fiinta inseamna vietate, ceva ce are trup si se misca, traieste.
Nefiinta definesti la fel ca in dictionar, dar atunci acest termen nu este inversul lui "fiinta".
Un al doilea înțeles al cuvântului „ființă” este „existență”:

FIÍNȚĂ, ființe, s.f. 1. Tot ceea ce are viață (și se mișcă); viețuitoare, vietate.  Spec. Om; persoană. 2. Existență; viață. ♢ În ființă = a) (loc. adj.) existent; b) (loc. adv.) în realitate, aievea. ♢ Expr. A da ființă = a) a da viață, a naște; b) a realiza, a făuri, a concretiza. – Fi + suf. -ință.

Am dat și peste un comentariu al părintelui Bartolomeu Anania cu privire la această expresie. Este, și acesta, filosofic. Nu poate fi altfel dacă vorbim de existență și non-existență. El se află pe blogul lui Răzvan Codrescu, care spune, în preambul:

Citat:
Părintele Galeriu s-a luptat pînă la moarte cu această vorbă proastă, nu numai străină de credința creștină, dar contrazicînd-o de-a dreptul: a criticat-o în predicile sale, iar la un moment dat a sesizat în scris și redacțiile marilor cotidiene. Din păcate, expresia continuă să fie folosită, cu o obstinație îndărătul căreia e greu să-ți dai seama dacă se ascunde ignoranța, indiferența sau fronda anticreștină.
Apoi urmează cuvântul Părintelui Anania, de Paști, din care redau un fragment:

Citat:
Dacă „trecerea în neființă” s’ar referi la un om care în viața lui nu a crezut în Dumnezeu, nici în suflet și nici în viața viitoare, încă am mai înțelege solidaritatea redactorului cu mortul de a cărui existență s’a ales praful. Dar ca să spui că „a trecut în neființă” un Dosoftei, un Varlaam, un Eminescu, un Brâncoveanu, aceasta e o impietate nu numai asupra celui pomenit, ci și asupra simțului comun al unui popor care s’a născut creștin și care, iată, se încăpățânează să rămână creștin.
Restul predicii poate fi citită aici.
Reply With Quote