View Single Post
Vechi 03.09.2014, 17:51:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Eu stiu ca aceasta influenta este greco-catolica. Am ramas contrariata auzind intr-o biserica ortodoxa spunandu-se:

,,Si iarasi va sa vina cu marire, sa judece viii si mortii," ( Crezul)
Nu exista un "rit greco-catolic" asa cum nu exista un "rit ortodox". Exista, insa, un rit bizantin (numit si "rasaritean"). La data Unirii celor doua Biserici, greco-catolicii nu au facut decat sa continue a folosi rugaciunile folosite de inaintasii lor, rugaciuni pe care le foloseau si cu un an mai devreme, pe vremea cand erau ortodocsi. Dar, intre termenii folositi in Ardeal si cei folositi in Moldova sau Muntenia existau diferente atunci, asa cum exista si acum. Mult mai putine slavisme intalnim atat la greco-catolicii ardeleni, cat si la ortodocsii ardeleni, care impart mostenirea comuna a spiritualitatii romane rasaritene in aceste locuri. Astfel, sa nu fiti surprinsa cand veti auzi un preot ortodox spunand "manecat" in loc de "utrenie". Sau "cuminecare" in loc de "impartasanie". Nu inseamna ca "sa dat cu spurcatul de Papa", ci inseamna ca este, foarte probabil, un bun ardelean care cu greu adera, in mod organic, la terminologia bulgaro-muscaleasca de tip "odovanie", "blagovestenie" ori "grijanie". Daca mai aveti dubii, puneti-l sa spuna "Imparate Ceresc" si veti auzi ca foloseste "intinare" in loc de "intinaciune".

Citat:
Pai nu se potriveste deloc. Ce fel de marire? Ca eu una nu pricep? Slava e slava si marirea e marire.
Acuma, eu nu vad chiar asa o diferenta mare. Cand spunem "Preamarite imparate", spunem altceva decat "Preaslavite imparate" ?

Am observat de multe ori, la ortodocsi, confuzie intre bisericuta noastra si Biserica. Eu cred ca in Biserica e loc pentru toata lumea, unde, intrand, fiecare e invitat sa vina cu zestrea si mostenirea lui si cred ca diferitele contributii in ceea ce priveste termeni diferiti, spiritualitati diferite ori chiar teologii diferite imbogatesc Biserica.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote