Citat:
În prealabil postat de Traditie
tu vrei sa spui ca BOSV nu este o Biserica Ortodoxa?
Nu e nici biserica, nici ortodoxa. O grupare schizmatica si eretica, încarcata cu gravul pacat al nesupunerii ierarhice.
Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod
Vezi ca este o virgula dupa "toate Bisericile Ortodoxe". Deci sensul e> toate Bisericile Ortodoxe au primit hotarârea. De asemeni, ai sarit peste începutul pasajului:
"In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe".
De la aceeasi adresa care ti-am recomandat-o
- Bine, dar cei cu stil vechi zic ca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos.
- Daca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos, de ce Ierusalimul nu-i primeste nici la slujba si nici la impartasire ? Cand am fost la Ierusalim si am intrat in audienta la Prea Fericitul Patriarh Benedict, prima intrebare pe care ne-a pus-o a fost : " Nu este vreun stilist printre voi ?", caci nici in audienta nu voia sa-l primeasca. Apoi, daca zic ca tin ca la Ierusalim, de ce nu fac ceea ce fac cei din Ierusalim, unde se tine stilul vechi ? Caci atat Patriarhia cat si mitropolitii, episcopii, preotii si diaconii de la Sfantul Mormant slujesc si se impartasesc cu toti crestinii care vin din toate tarile unde se tine stilul nou ( calendarul indreptat ). Daca zic ca tin cu cei de la Sfantul Munte, de ce nu fac si ei ca cei de la Sfantul Munte; adica sa fie supusi Bisericii si Sfantului Sinod si tarii din care fac parte si sa slujeasca cu preotii si episcopii ce tin stilul nou, asa cum fac staretii, preotii si monahii din Sfantul Munte Athos ?
Daca stilistii zic ca tin cu Ierusalimul, de ce n-au venit sa slujeasca cu Patriarhul Diodor al Ierusalimului, in anul 1982, la hramul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava ? De ce Biserica Ortodoxa din Ierusalim nu-i recunoaste, asa cum nu-i recunoaste nici Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ? Caci Patriarhul Diodor al Ierusalimului, a zis la hramul Sfantului Ioan : " Noi nu recunoastem in Romania alta Biserica in afara de Biserica Ortodoxa Romana. Noi, la Ierusalim, tinem calendarul Iulian cel neindreptat, dar acest lucru nu este o pricina de despartire intre noi si celelalte Biserici Ortodoxe surori si nici nu facem din calendar o dogma de credinta ".
Daca stilistii zic ca tin cu Sfantul Munte, de ce, in anul 1993, cand au venit parinti din Grecia cu lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului prin Romania, n-au mers si ei la Slatioara ? De ce, in anul 1995, cand s-au intrunit toti Patriarhii la noi in Romania, n-au pomenit nimic de cei care tin stilul vechi ?
Si iata ceva la care trebuie sa luati aminte:
- Parinte, care sunt abaterile canonice ale stilistilor ?
- Stilistii au si grave abateri canonice. Iata care sunt cele mai grave :
1. Nu asculta de hotararea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, din anul 1923, care a hotarat indreptarea calendarului celui vechi.
2. Nu asculta nici de Patriarhia Ierusalimului.
3. Nu asculta de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane si de hotararea intai-statatorilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, care s-au adunat la Moscova in anul 1948.
4. Episcopii si preotii lor, precum si crestinii condusi de ei, se departeaza de la slujirea si impartasirea cu preotii si ierarhii nostri, din ura, mandrie, razvratire si neascultare, cazand prin aceasta sub osanda canoanelor 12, 13, 14 si 15 ale Sinoadelor 1 si 2 din Constantinopol; 31 al Sfintilor Apostoli; 18 al Sinodului al IV-lea Ecumenic; 31 si 34 ale Sinodului al VI-lea Ecumenic; 5 al Sinoadelor din Antiohia si altele.
5. Boteaza si cununa a doua oara, savarsind o mare erezie si greseala dogmatica.
6. Au rupt legatura duhovniceasca cu ierarhia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane.
7. Hulesc si defaima patriarhii, episcopii si preotii Bisericii care tin stilul nbu, numindu-i " catolici ", " lipsiti de har ", " eretici ", etc.
8. Au facut manastiri fara aprobarea Sfantului Sinod.
9. Preotii stilisti se duc prin sate straine si fac slujbe pe ascuns, fara sa tina seama de aprobarea episcopului locului si a parohului din acele parohii.
Si acestea sunt cateva din greselile si abaterile canonice ale celor ce tin stilul vechi in tara noastra.
- Stilistii sunt considerati eretici ?
- Nu. Sunt schismatici, adica dezbinati de Biserica Ortodoxa, caci au calcat legile bisericesti administrative, organizandu-si manastiri si biserici deosebite, fara aprobarea Sfantului Sinod. Iar daca indraznesc sa boteze a doua oara, atunci se fac eretici, potrivit cu canonul 47 Apostolic si alte canoane.
Calendarul este un ceas. A fost schimbat de cinci ori pana acum, si cand va fi nevoie iar o sa-l schimbe.
|
Pai mai traditie ia uite ce se spune aici, si ca sa nu zici ca nu-s documentat iti pun si legatura spre fisierul audio. O discutie intre 3 parinti de la manastirea pe stil vechi "Adormirea Maicii Domnului" din Bucuresti si regretatul parinte Dionisie de la chilia Sf. Gheorghe Colciu Sf. Munte Athos
Părintele Dionisie Ignat de la Chilia Colciu despre Calendarul Bisericesc
Pr. Dionisie: Hristos a înviat!
Interlocutor: Adevărat a înviat!
Pr. Dionisie: Bine ați venit sănătoși, și ne bucurăm foarte, foarte, foarte mult, că sunteți cu calendarul vechi, ca să mai vorbim… Hotarul celor Șapte Sfinte Soboare ținem noi; ei fiindcă s-or rupt, noi nu suntem mulțumiți cu calendarul papal. Dacă n-ar fi conducerea greacă, era demult băgat calendarul nou [în Athos]; zice: „noi am venit că voi sunteți oameni simpli, proști, și nu știți – am venit ca să vă îndrumăm ca să mergeți pe calendarul nou, că acela-i adevărul”… va să zică cele Șapte Sfinte Soboare le dăm la o parte, le călcăm în picioare și le dăm la o parte!
Interlocutor: I-a scris patriarhului în România, ca să ne desființeze pe noi. [un părinte de la Schitul Lacu].
Pr. Dionisie: Ei, uite ieștea-s… Acuma vezi cât de neînțelepți sunt ei?… Atuncea tu de ce stai aici, dacă stai aici și nu ești pe nou?
Interlocutor: Păi i-am zis „nu țineți la fel calendarul?” „Auzi” zice, „ăsta nu-i calendarul ca al vostru; voi sunteți stiliști!”
Pr. Dionisie: Cum stiliști??!! Ce va să zică stiliști??!! Sfântul Munte are așa încă de la începutul începuturilor, să n-aibă episcop, să pomenească pe cine vrea! Nu-i dator să se-amestece în conducerea Sfântului Munte vreun patriarh. Eu sunt de la 1926 în Sfântul Munte și n-am avut absolut nici o nemulțumire cu toți părinții din Sfântul Munte, până acu’ vreo 8-9 ani, când or început cu batjocorirea, că nu suntem creștini… tot așa, frații noștri români! Aici or fost greci; nici cu grecii, nici cu rușii, nici cu bulgarii, nici cu sârbii, nici cu iviriții, n-am avut nici o nemulțumire, absolut nici o nemulțumire!! Acuma de-un timp, o început să… că „de ce zicem că calendarul nou nu-i bun?”… Poți să zici că-i bun dac-o adus în lume despărțire, o adus în lume atâta tulburare?!… atâta măcel ce-o făcut!!… În țară și încă ș-atuncea în 1939, erau călugări la pușcărie, că de ce sunt pe vechi!… De când îi Biserica, veșnic, veșnic or fost tulburări; nu vezi, și cu sfintele icoane: îi schingiuiau pe cei care țineau la sfintele icoane, cădeau aceia, iar veneau alții și câte și câte eresuri au fost, de când îi lumea…
Aici fisierul audio
|