View Single Post
Vechi 08.09.2014, 00:16:39
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Cred ca ai sesizat singur,episodul cu vaduva la Templu este cel in raport de care am facut aprecierea si sustin ce am spus dar voi explica.Ce ai spus tu,sa dai jumatate din putinul tau nu este desavarsire,intrucat in acest caz gestul vaduvei ce ar mai fi? Pe scurt: dupa ce a rostit celebrele cuvinte din Curtea Neamurilor a Templului Iisus a intrat in partea numita generic curtea femeilor.In aceasta curte, langa zidul ei,se aflau 13 vase, cu o forma asemanatoare cu a trompetei,in care se strangeau darurile date de bunavoie de inchinatori si de femei.O regula rabinica din Mishnah apreciaza ca donatia minima era de 2 banuti ( lepton in greaca). Un lepton,arata studiile istorice,era cea mai mica moneda evreiasca care circula in Palestina (notea mea> Marcu,adresandu-se unei comunitati dintre neamuri din Roma transforma in moneda romana).Aceste donatii lua calea visteriei Templului,credinciosii evrei considerand ca in acest mod sprijina inchinarea adusa lui Dumnezeu in templu.Vaduva noastra,conform celor spuse de Iisus,doar atat avea,daca dona minimul admis ramanea fara nici un ban pentru traiul ei zilnic.Si totusi o face, da tot ce avea.Aici o sa parafrazez un comentariu pe aceasta tema:

Darul ei a exprimat convingerea profunda care salasuia in inima ei ca toate lucrarile apartin Domnului,ca EL este mai de pret decat toate celelalte si ca EL trebuie sa dispuna de toate lucrurile.Multi crestini din timpurile noastre ar fi criticat-o pe vaduva,pentru lipsa ei de prevedere cu privire la viitor,poate considerand-o nechibzuita.Ea exemplifica insa plida desavarsita a vieii de credinta,daruind tot ce avea,nu doar o parte,in folosul lucrarii lui Dumnezeu pentru ziua de azi,iar cu privire la viitor,lasandu-L pe Dumnezeu sa se ingrijeasca de aceasta.Oare nu fagaduise EL ca va avea grija de cei care cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui? (vezi Matei 6.30-33).

Exemplul dat de tine,in raport de gestul unei simple,anonime si sarmane vaduve evreice,de acum 2000 de ani,nu este desavarsire.Este un frumos gest de milostenie,izvorat din credinta,bineplacut lui Dumnezeu dar pana la desavarsire mai este calea lunga,de la jumatate din bani la ultimii doi banuti :)
Reply With Quote