Citat:
Īn prealabil postat de antoniap
La sfarsitul rugaciunii Tatal nostru ( http://www.crestinortodox.ro/rugaciu...tru-72535.html) s-a spus astazi intr-o biserica din Bucuresti ,,Ca a Ta este puterea si marirea..."
Ieri. la Trinitas, de asemenea am putut auzi ,,Marire Tie, Doamne, marire Tie!"
Chiar nu vede nimeni ca nu suna corect ,,marire" in loc de ,,slava" in aceste contexte? Vrem sa-i imitam pe greco-catolici? Chiar nu ne mai place ortodoxia si vrem s-o ajustam pentru a fi in pas cu moda? Sa vedeti ce moda ne da Dumnezeu!
|
Nu e vorba de moda. Doar pentru ca am fost crestinati de slavii rasariteni (chestia cu "dacii crestinati de Apostolul Andrei de acu doua mii de ani" e clar ca este un foooarte subtil filetism; sper ca nu il (mai) crede nimeni, acel mit, acel bisericism autocefal narcisist), nu inseamna ca trebuie sa urmam aceasta distinctie artificiala. De cind subtilitatile lingvistice si trecutul istoric apropie sau indeparteaza de mintuire? Ca acelasi dialog absurd il aud/citesc uneori cu privire la limba greaca, care, vezi Doamne, e mai potrivita si mai profunda pentru anume adevaruri subtile. Mda...Sf. Ilarie de Poitiers se pare ca nu a auzit teoria asta...sau Sf. Patrick...sau Sf. Columba. Eu , un antioccidental feroce, stiu si respect faptul ca acestia numiti, si multi altii sunt sfinti in BO. Si da, habar nu aveau de "slava" si alte slavisme. Nici latinomania Scolii Ardelene si a BRU (mai ales in trecut) nu e normala; ambele extreme sunt doar banale aglutinari sub steag. (Ce a citat colegul redemptor, daca e adevarat, m-a umplut si pe mine de ras).