Citat:
În prealabil postat de iustin10
Reteta pare simpla: sa te duci cu drag , sa participi,sa te rogi ,sa incerci sa intelegi,si in cele din urma se va aprinde focul rugaciunii .Numai sa o faci cu insistenta
|
Nu știu dacă începutul este "cu drag". Nu știu nici dacă după primele dezamăgiri mai serioase în ce privește așteptările credinciosului de la Hristos (așteptări care încă nu sunt cele mai realiste), mai merge omul "cu drag" la biserică. E posibil să meargă cu maxilarele încleștate...
Acest drag de slujbe cred că:
- vine mai târziu, ca un rod al deschiderii minții și inimii, ca rod al nevoinței pe de o parte și ca dar al Harului;
- își modulează intensitatea și conținutul, avînd și unele "crize de creștere" dureroase (nu mai e nici un drag, totul e de acum silință, efort, datorie) dar și unele momente de bucurie nespusă, când omul primește un dar care să îi sporească nădejdea și să îi deschidă alte perspective, nebănuite până atunci;
- cunoaște și perioade de răzvrătire, ori de abandon, ori de îndoială mare;
- se transformă într-un mod statornic de a fi, bine asumat prin încredințarea dată de experiența împreună-lucrării cu Harul, prin părtășia cu Biserica văzută și nevăzută;
- poate atinge văpăi de iubire și iluminare despre care vorbesc uneori cuvioșii dar și creștinii "obișnuiți", nu neapărat desăvârșiți sau mult îmbunătățiți.
A participa e, cred, marea provocare.
Și da, focul rugăciunii se aprinde, însă depinde mult de fiecare cum și dacă îl întreține. Și ce roade aduce din asta (că mândria și alte tare sufletești repede le strică pe toate...).