View Single Post
Vechi 15.09.2014, 01:13:46
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
ca sa nu mai amintesc ca si copiii ajung frecvent sa isi urasca parintii, si asta pe bine si cu motive temeinice, serioase, nu ca pe Ioan Cezar ca nu le-a luat bomboane...
Of, din păcate treaba cu bomboanele nu e un nimic pentru copilașul de 4-5 anișori... E o treabă foarte serioasă!
(Nu-ți mai amintești din propria copilărie?)
Eu cred că un copil poate trăi la mari amplitudini emoționale întoarcerea tatei (sau a mamei) acasă cu un mic cadou, întrucât acesta cred că reprezintă pentru copil semnul iubirii. Copilul e o ființă mult-iubitoare. Oferă iubire și are mare nevoie de dragoste. A-i aduce bomboanele așteptate de el înseamnă (din câte am priceput) că îl iubești, că s-a dovedit încă o dată dragostea ta pentru el. Iar a nu-i aduce bomboane, e, vai, semnul că nu îl mai iubești... Au nevoie de semne constante, pentru că acestea le conferă mare bucurie, mângâiere, simțământul de siguranță și ocrotire.

Am constatat că nuanța asta apare și la pedepse: copilul nu se supără că îl pedepsești, dacă înțelege că asta ai făcut-o din iubire pentru el, ca să îl ajuți. Ei au mare nevoie de dovezi concrete ale dragostei noastre, unele paradoxale (prin pedeapsă).

Uite, ca să înțelegi, cu oarece vreme în urmă nu prea aveam bani să trec strada. A durat ceva vreme, câteva luni, poate... Pe atunci era tare greu să vin acasă cu mâna goală. Copiii înțeleseseră situația însă cel care nu putea accepta eram eu. Îmi era atât de ciudă și de rușine că nu pot aduce acasă măcar o ciocolată mică pentru copii și o punguță de alune pentru soție... Mărturisesc că a fost cumplit, m-am consumat mult, mult.
Și am găsit o cale pentru a face rost de bomboane. Luam pâinea dintr-un magazin unde era mai ieftină cu 20 bani și, din restul de la pâine puteam să vin acasă cu 2 sau unoeri cu 4 bombonele mici și să le împart copiilor. Dacă ai ști cât se bucurau pentru acea bomboană învelită într-un plastic colorat!...... O singură bomboană, pentru ei însemna toată dovada iubirii mele întregi.
Acum poate înțelegi că lipsa acestor daruri poate însemna pentru copilul mic o adevărată catastrofă.
Când crește mai măricel devine mai abstract, poate primi dovada prin privire, gest, cuvânt care încep să atârne mai mult în balanța iubirii decât un obiect sau altul.
Dar când sunt micuți, crede-mă: o bomboană prețuiește cât Cerul... Zic și ei precum regele acela din Shakespeare - dau un regat întreg pentru ... o bombonică de la mama și de la tata.

Last edited by Ioan_Cezar; 15.09.2014 at 01:20:05.
Reply With Quote