Mulți se miră de cuvântul bisericesc - nu există mântuire decât în Biserică. M-am mirat și eu, neîncrezător, cândva și mă mir și azi (dar în alt sens...).
Eu îmi explic cumva lucrul ăsta, destul de naiv și poate prea descriptiv: mă gândesc la un embrion uman. Iar Biserica o văd ca pe un mare pântec matern unde are loc germinația noului/viitorului potențial locuitor al lumii "de afară".
Așa cum un nou-născut care nu s-a dezvoltat normal, căruia îi lipsește vreun organ sau părți ale unui organ, adeseori nu supraviețuiește ori se naște mort (ori monstru) - așa și creștinul: dacă nu s-a dezvoltat și nu funcționează duhovnicește (nu are puls, nu îi bate inima) nu va fi viabil în Noua Lume.
Eu așa îmi reprezint, mai accesibil pentru mintea mea.
Omul duhovnicesc născut prin Botez are în el un întreg potențial care, odată împlinit, îl face apt pentru viețuirea în Împărăția lui Dumnezeu.
Are văz și auz duhovnicesc, are miros duhovnicesc, are gust duhovnicesc, are gândire și simțire duhovnicească, are grai duhovnicesc, are fapte duhovnicești.
Dacă nu are, înseamnă că e încă în stadiul de morulă ori blastulă sau că e diform sau că e mort și va avea soarta, vai, a oricărui avorton - ghena, respectiv Gheena...
Dar cum se dezvoltă și cum crește acest om duhovnicesc "programat" și mult dorit pentru Veșnicia lui Dumnezeu?
Cum crește el câtă vreme noi suntem suflete în acest trup?
Răspunsul ni l-a dat mereu Dumnezeu și ni-l dă azi tot Dumnezeu, prin Biserică. Răspunsul, Calea... "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața."
Biserica este pântecul care deține toți "hormonii", toate nutrimentele necesare viețuirii și dezvoltării embrionului duhovnicesc până la stadiul de "făt" viabil. Că unii vor fi fiind deja bărbați desăvârșiți la terminarea acestei vieți vremelnice - asta e măsura și taina sfinților, iar nu a noastră. Noi, care credem că în Casa Domnului multe lăcașuri sunt, vrem mai întâi colțișorul acela de Rai... TREBUIE să fim în stare "măcar" de asta, măcar să candidăm cu șanse reale la acest statut (alegerea finală fiind tot a Domnului).
Aceste bogății interne ale Bisericii, aceste conținuturi cu adevărat nutritive și vitale sunt: Sfintele Taine și toate celelalte ale viețuirii în Biserică (rugăciune, post, milostenie etc.).
Să învățăm așadar să primim în noi (și să participăm prin schimburile vii ale metabolismului duhovnicesc) tot ce ne ajută să viețuim duhovnicește, să facem acestea sfinte ca parte a metabolismului vieții noastre, să trăim viziunea organică ioannită a Viței și a mlădiței.
Altminteri cred că vom avea o surpriză oribilă în "sala de nașteri" (adică în trecerea prin moarte). Vom fi considerați monștri sau morți pentru Viață.
În orice caz, nu vom fi viabili și compatibili cu noua noastră Lume.
|