Nici o clipa nu m-am gandit ca in VT nu este iubire, nu asta am vrut sa spun.
VT este ca o pregatire a celui nou. Se dau porunci pregatitoare : sa nu ucizi,sa nu furi, sa nu iti faci chip cioplit ,sa iti cinstesti parinti etc .Acestea exprima o forma de convietuire intre oameni ,introduc o prima ordine,dar inca nu arata desavarsirea. Dovada o intalnim in pilda tanarului bogat,care toate aceste porunci le respecta,si cu toate acestea simtea ca nu este desavarsit.
Daca nu ucizi ,inseamna ca iubesti? Nu inca, inseamna doar ca esti corect . Daca insa nici nu jignesti pe fratele tau, oricata dreptate ai avea ,care este echivalent cu a ucide ,de abia atunci se chiama ca iubesti.
In VT Dumnezeu foloseste arma geloziei, a razgandirii (Ninive) , a pedepsei insotita de strecurarea sperantei in Mesia , a razboaielor .
In NT Dumnezeu foloseste arma iertarii,blandetii, darurilor,milei , vindecarii . “ Din gura sa nu se va auzi cearta “
Cand zic ca iubirea este un lucru nou, afirm ca este nou pentru noi,oamenii,nu pentru Dumnezeu . De abia dupa aparitia NT, acest concept a cucerit lumea . Oare nu din iubire s-au jertfit maritrii ,incat iubirea lor tacuta si jertfelnica a dus la destramarea si bulversarea conceptiilor celui mai mare imperiu,cel roman?
Si iarasi, cand zic ca iubirea este un lucru nou , ma refer ca doar prin Hristos a fost explicit si clar formulata dogma iubirii,ca sa o numim asa . El ne-a aratat explicit cum sa iubesti , dar si de ce sa iubesti , si ne-a iubit El insusi intr-un chip vazut , si continua sa ne iubeasca .
Si pentru ca a-ti adus vorba de VT , as vrea sa surprind evolutia de la porunca la iubire in cateva exemple:
“A-ti auzit ca s-a spus celor din vechime….dar Eu va spun:””
VT- sa nu ucizi
NT – cine va zice fratelui sau prostule sau nebunule e la fel cu un ucigas
VT-sa nu furi
NT-“”daca cineva vrea sa iti ia haina ,lasa-i si camasa””
VT –sa nu poftesti la femeia aproapelui
NT- cine doar se uita la o femeie(nici macar nu se precizeaza ca e femeia cuiva) ca sa o pofteasca, a si curvit cu ea in inima lui
VT- ochi pentru ochi si dinte pentru dinte
NT – daca cineva te loveste peste un obraz ,intoarce-l si pe celalalt
VT-iubeste pe aproapele si uraste pe vrasmas.
NT-iubeste pe vrasmasul tau,ca sa fii desavarsit ,precum si Tatal este ,caci El da ploaia sa ,si peste cei drepti si peste cei nedrepti
VT-sa nu iei in desert numele Domnului ,daca vrei sa traiesti
NT- “ Iarta-i Doamne caci nu stiu ce fac “”
VT-cinsteste-ti parintii
NT- “cine este mama Mea,si care sunt fratii Mei ? . Caci acela care face voia Tatalui Meu imi este mama si frate “
VT- sa nu muncesti in ziua de sabat caci este ziua de odihna a Domnului
NT- “ Oare cui ii cade o vita in groapa si nu se duce sa o scoata ca e Sabat? Iar voi turbati de manie ca am vindecat un om intreg intr-o zi de sabat ? “
VT- sa postesti in anumite zile
NT- “Duceti-va de invatati ce inseamna mila voiesc,iar nu jertfe.. . Oare pot posti nuntasii cata vreme Mirele este cu ei? “
VT- sa jertfesti un animal pentru pacatele tale
NT-Alunga pe vanzatorii de animale de jertfa de la Templu spunind: ”E scris,casa tatalui Meu o casa de rugaciune se va chema ,”
VT- sa te rogi la templu
NT- cine se roaga lui Dumnezeu se roaga in duh si in adevar
|