Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Cristian, imi face uneori impresia ca voi, credinciosii auutentici, deliberat nu aruncati o privire in istoria Bisericii, tocmai pentru a va mentine si intari credinta. (Ce altceva poate sugera porunca aceea bisericeasca, de-a dreptul institutional-narcisista, "sa nu cititi carti eretice"? Pe mine m-a pufnit rasul cand am aflat de ea.
|
Eu ce ti-am scris cu cateva ore inainte de acest mesaj? Autorii istoriilor citite de tine se numeau John, Arthur, Bob, etc., nu-i asa? Toti protestanti si dornici sa arate adevarul. Bineinteles ca noi citim istoria, dar pe cea adevarata, nu pe cea care incearca sa arate de ce Luther a aparut la 1500 de ani dupa Hristos si cat de decazuta a fost Biserica pana la nasterea sa. Aia cu sa nu citim carti eretice este exact pentru cei ce au dinti de lapte si putine cunostinte. Tu, nestiind adevarul din cartile corecte, ai citit direct cartile partizane, care deformau adevarul.
Dogmele nu s-au nascut si nu au fost facute de oameni, toata dogma este cuprinsa in Sfanta Scriptura, plus perioada Apostolica. Nu se construia dogma cand aparea o erezie, toate ereziile contestau dogma deja existenta, Revelatia. Sinoadele se intruneau doar cand aparea o erezie.
Citat:
Te rog, poate nu stii ce sfarsit a avut Pelagius, sau altii de cuget similar, pe vremea Bisericii celei Una (nu o poti da la intors, in stilul bunului meu partener de controverse, catalin2, ca vezi Doamne, cruzii de catolici au facut-o, cu filiocvele lor de rai :) )
|
De aceea ti-am scris in mesajul trecut ca sfintii apuseni condamnau vatamarea ereticilor, chiar la Pelagius ma refeream. Sfantul Ambrozie a condamnat omorarea lui, la fel toti sfintii crestini (si aici nu-i pun la socoteala pe sfintii catolici de dupa schisma, pentru ca nici macar nu-i consider sfinti).
Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Sau de modul in care nestorieni, miafiziti si calcedonieni duceau razboiae de intrigi pentru scaune episcopale, intre 431-500
|
Astia erau ereticii, nu ortodocsii. E ca si cum ai vorbi de razboaiele intre catolcii si protestanti, fara legatura cu ortodoxia.
Citat:
Sau de arderea pe rug (da, ai citit bine) a doi pastori in Moscova sfarsitului de secol XVII, cam in perioada Hovanscinei?
|
Si ce treaba ar avea Biserica cu asta. Opozantii regimului erau exilati in Siberia si cateodata omorati. O sa vezi ca guvernul i-a condamnat, datorita cresterii miscarii lor.