View Single Post
  #6  
Vechi 20.09.2014, 14:00:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Întrucât, Cătăline, lucrurile nu sunt chiar așa simple cum par. Permite-mi să îți atrag frățește atenția că Origen nu e doar omul contestat (pe bună dreptate, în privința anumitor erori) în sinoade repetate ci și gânditorul creștin poate cel mai valoros din istoria creștinismului (spun tot sfinții, alții decât ai enumerat și chiar și cei enumerați au o admirație mărturisită direct pentru Origen).
Apoi, școala lui Origen cuprinde și pe alții - sfinți ale căror învățături le urmăm și azi.
Biserica nu a eliminat, din câte știu, contribuția valoroasă a lui Origen și a școlii din care făcea parte iar exegeza de azi alege dintre cele două metode alternative pe cea potrivită unuia sau altuia dintre locurile din Scriptură.
Printre cei care nu s-au sfiit să folosească și metoda lui Origen se numără Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Isaac Sirul (vezi Filocalia, 3 și 10) - ca să amintesc doar pe cei foarte dragi inimii mele.
Te rog sa observi ca acela era un citat, nu pot scrie eu atat de bine. In el scrie ca cei trei sfinti resping metoda lui Origen, nu e doar parerea mea. Si nu scrie ca resping in totalitate ce a spus Origen, dimpotriva, scrie ca sf. Vasile cel Mare era un mare admirator al lui Origen.
Nici chiar la un sfant nu sunt acceptate si erorile. Si e o mare greseala ce spunea Origen, cum aratau si sfintii. Interpretarea alegorica nu se foloseste in niciun caz ca sa inlocuiasca pe cea fireasca, ci in completare, cum mentionam in mesajul precedent. Nimeni nu face asa azi, nici macar protestantii, doar protestantii liberali.
Unii sfinti dadeau si o interpretare alegorica a unor pasaje, dar in paralel, nu sa o inlocuiasca pe cea literala. Exceptie facand pasajele mentionate, adica profetii, parabole, etc. Am observat la mai multe persoane aceasta neintelegere, probabil in urma citirii din Filocalie. Sunt date si cateva exemple in articol: trecerea iudeilor prin Marea Rosie este considerata ca a prefigurat botezul crestin, ridicarea sarpelui de arama in pustie si aducerea lui Isaac spre jertfire ca au prefigurat crucea si jertfa Mantuitorului, s.a. Dar si Parintele Cleopa, din cate imi amintesc facea o interpretarea la jertfa Sfantului Ilie, asta nu inseamna ca inlocuia textul scris cu interpetarea alegorica, ci era in paralel.
In mesajul urmator o sa citez de ce Origen proceda gresit.