View Single Post
Vechi 24.09.2014, 09:56:55
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Dalian, probabil ai citit ceva materiale despre hotărârile sinodale. Care crezi că a fost raportul, cel puțin la primele Sinoade Ecumenice, între colectiv și individual? Între soborul ierarhilor și personalitatea unuia sau a altuia? A existat doar o conștiință colectivă? Sau ici și colo anumite conștiințe individuale au avut oareșce influență asupra Sinodului?

A doua întrebare: cum îți pare cuvântul lui Petru la Cincizecime? Un act al conștiinței colective a "ierarhilor" sau al unei conștiințe individuale?
Pana aici mi se pare usor.
Episcopii sunt adunati la sfat. Unii sunt mai influenti. Au autoritate venita de sus. Invatatura, faptele, minunile ii confirma. Vorbesc, discuta, dezbat. Iar in final se ia o hotarare.

O hotarare a Sinodului.
Peste care, din punctul meu de vedere, nu pot trece eu, un mirean.
Eu, mucea, NU pot zice asa:
s-au strans toti episcopii Bisericii mele dar eu voi respecta hotararile lor doar daca ele sunt conforme cu dogma.
Aceasta atitudine mi se pare 100% de tip protestant.
Pai eu cunosc dogma mai bine decat toti episcopii adunati laolalta?
Sau ei o cunosc mai bine ca mine?

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
A treia întrebare: în ce raport se afla Sfântul Maxim Mărturisitorul cu ierarhii vremii?
Asta da, e o problema grea.
Cum pot fi sigur ca sunt un Sfantul Maxim Marturisitorul si nu voi fi decat un Martin Luther, varianta ortodoxa?
Cam asta e intrebarea care ma framanta.
Reply With Quote