BO spune ca "unitatea bisericii e inainte de toate o unitate in credinta si nu o unitate in administratie" si ca , de aceea fiecare mitropolie este autocefala. Prin asta, se vrea a spune ca ceea ce e al lui D-zeu e al Lui si ce e al lui Cezar e al Cezarului.
Cu toate acestea, primatele onorifice se acorda cetatii principale din o regiune si fiecare segment al BO are un anumit loc pe o scara a intaietatii. Oricum episcopul Romei(cel de demult), era primul pe aceasta scara (datorita faptului ca Imp Roman era "centrul lumii"), de ce atunci acesta a dorit sa preia conducerea in mod absolut, devenind din frete mai mare in un fel de sef? Asta nu mi se pare drept, mai ales ca aceasta opinie nu era acceptata de nici un sinod sau episcop (inclusiv batranul Grigorie al Romei) si ca ea nu fu trecuta sub dezbatere, cum era normal. Exista acolo un blank, unde deodata, un episcop al Romei cere conducerea. Ce il determina?
Si la o adica, de ce nu am reveni la situatia cea veche si papa insista asupra primatului?
Si ce inseamna de fapt expresia "ex catedra"? Eu am gasit ca inseamna "de la catedra", in sensul ca (ce este comunicat de acolo, o dogam, un ordin) este infailibil si nu poate fi nesupus. Tot se foloseste aceasta expresie care, de fapt, inseamna exact a fi infailibil (in mod indirect).
|