Citat:
Īn prealabil postat de cozia
Citat:
Īn prealabil postat de ancah
Poate cineva sa-mi spuna, de ce s-a desfiintat zeciuiala in NT?
|
Numai prin milostenie ne putem elibera de zgircenie si altele. Daca impui o suma lunara asa cum o fac sectele, nu te deosebesti cu nimic de contributia de partid. La protestanti zeciuiala face parte din felul utilitarian in care s-au dezvoltat insa ei cred ca nu-si rezolva problemele interioare in profunzime, ...evident fara sa generalizam deoarece si multi dintre ei cind e sa ajute aproapele, AJUTA, nu se incurca!
Hristos ne-a invatat ca nici un aspect al Noii Legi nu trebuie impus cu forta iar la Hristos nu se intra cu bilet de intrare, si chiar daca lumea incepe sa birfeasca pe la colturi ca n-ai contribuit cit trebuie AI POSIBILITATEA sa-i ignori si sa continui sa-ti vezi de mintuirea ta....SI ASTA NU ESTE PUTIN!
|
Hm, cozia, barfa lumii ca nu ai contribuit e inutila, de vreme ce Dumnezeu stie mai bine ca noi ce am facut si ce nu.
Avem pilda vaduvei, care a contribuit infim, dar infinit de mult in acelasi timp, caci a dat tot ce avea. Ideea e deci sa dam cat avem, nu sa ne opunem a da. Nu am gasit in biblie sau in Pateric situatii in care a fost intemeiata neintr-ajutorarea fratilor.
Si apoi nu am auzit pe nimeni sa se planga: "mie nu mi-ati dat". Dar am auzit glasuri, care ziceau "sa-i dam", ceea ce e altceva decat barfa. Un indemn crestinesc.
Sigur, poti ignora orice, dar oare nu vei fi si tu ignorat la randul tau? Nu de oameni, ci de Dumnezeu: "Mi-a fost foame si nu mi-ati dat..." Asa ceva nu se poate ignora; dar asta stii, sunt convinsa.
Multumesc pentru explicatia referitoare la zeciuiala. Ma gandesc ca totusi zeciuiala nu era un lucru atat de rau. Dovada, ca cei care o mai practica, o duc bine din punct de vedere financiar; Dumnezeu le intoarce ceea ce dau ei, le da spor, se bucura de rodul muncii lor si sunt de aceea mai mult decat dispusi sa-si dea zeciuiala.
Si apoi Noua Lege nu "abroga" Vechea Lege, ci o ridica la un nivel superior.
Pr. Nicolae Steinhardt explica foarte pe inteles acest lucru.
De exemplu: dragostea de aproapele devine in NT dragoste si fata de dusmani, nu numai fata de aproapele.
Si atunci ma gandesc, ca nu putea transforma zeciuiala in mai putin decat a fost.