View Single Post
Vechi 25.09.2014, 13:09:55
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Când eram ateu, nu mă ajutau cu nimic "traducerile" pe limba mea de ateu.
Abia așteptam să îmi spună careva chestii de genul "o secundă" că îi invalidam toată teoria ori argumentația. Îi asimilam mesajul la schemele mele, îl cuprindeam, îl conțineam.
În schimb, când am întâlnit limbajul total diferit al celor duhovnicești, de pildă textul filocalic (Sfântul Isaac Sirul) întreaga mea mașinărie mintală a intrat în repaus. Liman neînviforat... Odihnă...
A trebuit să aleg: tac cu mintea și mă supun Ghidului, înaintînd într-o ALTĂ LUME, sau continui FRICOS să "îi traduc" mesajul pe limba comodelor mele habitudini sufletești. Din fericire am tăcut. Nu știu dacă am fost curajos, epuizat, disperat sau poate atras, fascinat. Probabil din toate câte ceva... Nu am înțeles nimic la început, pre limba înțelesurilor mele obișnuite, dar apa inimii mele s-a schimbat. Puțin, părea, sub aspect cantitativ, dar s-a schimbat substanțial, calitativ - aveam să deslușesc treptat. A început să funcționeze un altceva, un altcumva. Ca și cum începepeam să îmi amintesc ceva demult uitat... Ceva esențial, ceva real, ceva care ...eram, care ...fusesem dintotdeauna! Ca și cum eu însumi scrisesem cartea sfântului, ca și cum știusem dintotdeauna că așa era, așa cum scria sfântul. Mă redescopeream. Cartea (de neînțeles a) sfântului m-a lecuit de ateism.

În concluzie, cred că nu trebuie să ne temem că amicul nostru ateu ar suferi vreo neînțelegere dacă nu-i vorbim pre limba lui. Dimpotrivă, îl putem ajuta (dacă asta dorim) doar dacă vorbim pre limba Bisericii (evident, asta presupune că am cunoaște-o și stăpâni-o și noi). S-o învețe, dacă dorește! Stă în puterea lui, ca și în cazul oricărui alt om. Această putere e pusă dintru început în ființa lui. Botezul și toate celelalte nu fac decât să o catalizeze, să o declanșeze (descătușeze), liber de ororile păcatului. Și să o mențină vie, liberă, generativă. Sfințitoare.

Îmbisericirea omului e un salt. Nu un compromis pe undeva pe jos. Nu tragem Evanghelia în mocirla noastră, nu Îl asimilăm pe Hristos la stricăciunea duhului lumesc. Ci invers, silim pământul nostru să aspire la Cer. Facem mutația genomică numită pești cu aripi....:)

Credința e o "altceva", nu "tot aia" cu pană la pălărie. În nici un caz omul credincios nu e "tot un drac", nițel mai sclifosit. "Feriți-vă de aluatul fariseilor..." Spune Domnul. Nu amestecăm duhurile.

Diferența este RADICALĂ. Iar asta trebuie să se vadă și din limbaj.

Last edited by Ioan_Cezar; 25.09.2014 at 13:24:50.