View Single Post
  #1238  
Vechi 25.09.2014, 22:24:09
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Ar mai fi ceva de pus ca problemă. Uite, să zicem că două lucruri se ating, de exemplu degetele mele ating acum tastele. Ce înseamnă această atingere?
Să luăm doar un atom din degetul meu și un atom din plasticul tastaturii.
Credem că acești doi atomi se ating, nu? Ei bine, greu de crezut....
Dacă distanța dintre A1 și A2 (am numit așa atomul care mă alcătuiește respectiv atomul din plasticul tastaturii) este acum cam atât ......., pe măsură ce mâna mea se apropie de tastă distanța devine atât ..., apoi atât ., apoi divizînd această lungime devine jumătate, apoi în elanul spre atingerea celor două corpuri distanța devine jumătate din jumătate, apoi jumătate din jumătate din jumătate ... și tot așa, până la infinit ori la limită, însă aceasta nu poate fi atinsă niciodată. (nu e posibil, explică fizica, nici din pricina unor forțe de respingere)
Și totuși am impresia că ating tastele acum.
Da, am această impresie, explicabilă foarte, însă de fapt nu le ating... Ce nu poate fi "învins"? Vidul. Și forțele de respingere dintre componentele de nivel subatomic (dintre nucleele atomilor etc. - se învață la fizică, cls. XII).

Unde vreau să ajung?
La ideea că orice cunoaștere omenească este o modelare, capabilă să genereze diverse produse (imagini, idei, senzații, scopuri, nevoi, sentimente etc.). Credem că mintea poate cunoaște realitatea, de orice natură ar fi aceasta, însă nu putem scăpa de evidența faptului că această cunoaștere e o modelare subiectivă a unor inputuri, adică o replică constructivă a minții cu mijloace subiective, personale. Iar acestea sunt conduse de convenții și reguli învățate. Procesări de informație și energie dobândite în timpul vieții. Limbaje.
Complicat, științele cognitive (psi, bio, neuropsi, neuro, antropo, socio, filoso etc.) încă nu dau de cap problemei cunoașterii......
Ne mai mirăm că oamenii nu se înțeleg între ei? Mai degrabă ar trebui să ne mirăm că se înțeleg, totuși...

Și mai voiesc să ajung undeva: la ideea că singura îmbrățișare posibilă, singura contopire reală este cea în duh. Doi oameni nu se pot atinge fizic, în ciuda impresiei copleșitoare că se țin de mână, de pildă. Însă se pot contopi sufletește.
De aici și importanța duhurilor în care se face contopirea/comuniunea.
Scriptura ne vorbește limpede despre asta. Logosul, așadar. Hristos în rugăciune către Tatăl, de exemplu. Ioan 17, 21-26 Comuniune, contopire în Duhul Iubirii.
Poate înțelegi acum de ce Biserica este comuniune iar monahii obișnuiesc să nu se îmbrățișeze fizic prea des, ci să se întâlnească în duhul rugăciunii...

Și totuși Domnul a luat tină, a scuipat pe ea și a vindecat ochii orbului... Iar Ioan își ținea capul pe pieptul Domnului... Iar mâna preotului se așază pe capul credinciosului, dînd binecuvântare...

Ce crezi despre toate acestea? Cum se potrivesc ele?

Last edited by Ioan_Cezar; 25.09.2014 at 23:01:21.