@ Mihnea
Ma intrebam cum sa raspund caci daca as raspunde punctual discutia s-ar dezvolta prea mult. Oricum , si eu am sustinut unele din principii ,nu cred ca ar trebui sa le prezentati cu aerul ca ar exista contradictie in tot ce spunem.
Si eu am sustinut ca faptele singure nu pot mantui,si ca e nevoie de Hristos.
Si chiar daca avem credinta in Hristos si fapte dar nu avem harul sau,adica refuzam sa ne uitam la sarpele de arama ,suntem ca si cum am incerca sa inventam singuri credinta,desi Domnul ne-a dat o cale .
Si daca dobandim si harul prin impartasirea cu Trupul sau, si facem parte si din Biserica care are continuitate la apostoli , dar incepem sa ne lenevim la fapte , sa uitam dragostea , atunci harul ce l-am dobandit se pierde repede. In permanenta trebuie sa existe si faptele, si inainte de credinta in Hristos ,si cand avem credinta in El,dar nu avem inca harul deplin ,si dupa ce ne spovedim si impartasim , faptele trebuie sa existe in permanenta . Ba poate si mai mult dupa ce ne impartasim trebuie sa le facem,pentru ca atunci harul lucreaza si mai tare , si trebuie sa se vada rodul sau si in fapte.
Dumnezeu da harul,noi suntem datori sa dam faptele, desi tot harul este cel care ne usureaza misiunea aceasta.
Si ca sa extrag si eu ceva din context, din ce ai zis :
Citat:
Acestea doua sunt conditiile mantuirii, pe care le stim de la Domnul: credinta si Tainele.!
|
Credinta ocupa jumatate din Biblie , dragostea de aproapele si de Diumnezeu exprimata prin fapte ocupa 40% iar tainele cam 10% . Nu stiu de ce nu enumeri si faptele intre lucrurile primite de la Domnul . De ce? Pentru ca sunt cele mai simplu de inteles ?(nu zic si de urmat) .Eu stiu de la domnul ca trebuie sa cred in El si sa il iubesc pe aproapele . Si stiu ca la sfarsit ,ca acest lucru sa imi fie mai usor ,El s-a facut paine , s-a facut preot ,s-a facut Biserica vazuta . Deci lucrurile se intrepatrund ,nu se exclud. Toate sunt necesare,toate conlucreaza la mantuirea noastra
Nu pot incheia fara a spune ceva si despre ultimul pasaj,cel despre cei care implinesc fericit credinta si harul si rodesc in fapte .
Eu in continuare cred ca sunt iubiti de oameni,pentru ca au o inima curata ,despatimita si stiu sa iubeasca .Cand apare cate un sfant vedeti cum oameni,dezorientati de aceasta lume ratacita,alearga puhoaie la acela,chiar daca cuvintele lui sunt dojenitoare .Este o penurie foarte mare de sfinti si de valori crestine ,in subconstientul mondial
Si nu ma duc asa departe ,ca avem exemple chiar aici,sau in viata . Cineva care are credinta , o practica,dobandeste harul ,si vorbeste cu smerenie,si nu ataca pe ceilalti,si cauta sa ii inteleaga si sa incurajeze pe oameni care ratacesc. si nu cauta cearta , si e mereu bland, un astfel de om e o binecuvantare pentru toti . In acest om ,putem spune ca harul a rodit ,caci faptele sale o arata.
Dusmanii sunt cei din inima noastra.Daca ii invingem acolo , lumea ni se deschide .