Citat:
Iata un om in nevoie! Iata un om care are nevoie de mine. Cine imi da mie gandul sa il ajut ? Dumnezeu, care mi-a trimis har lucrator: acesta e chiar gandul sa il ajut. Dar cum as putea eu sa il ajut pe acela, cand eu insumi sunt vai de capul meu ? Cine ma ajuta ca sa il pot ajuta pe acela ? Tot Dumnezeu, trimitandu-mi alt har din Camara Imbelsugata.
|
Dar daca am si gandul cel bun ,de la Dumnezeu ,am si impulsul catre a face, si cu toate acestea nu o fac? Asta inseamna ca si noi trebuie sa colucram cu harul . Noi suntem prin definitie liberi ,Dumnezeu ne-a facut asa.De aceea harul nu poate actiona automat in noi,daca nu conlucram cu el.
Iar in gandul cel bun care ti-l da harul,chiar si aici exista vointa noastra .Caci daca imi ocup mintea cu altele,daca am idei preconcepute care ma macina,daca nu am starea sufleteasca linistita pentru a asculta gandul cel bun ,atunci vocea acestui gand nu e asa puternica in mine. Trebuie sa vreau sa primesc aceasta voce,sa simt ca am nevoie de ea.Sa curat pacatul din viata mea,sa o astept cu infrigurare vocea aceea a gandului bun.
Iar daca vorbim despre putinta de a avea aceste atitudini constructive, care tot de la har vin.
Vin,daca ti le doresti,si te rogi pentru ele,daca smerenia este in tine ,si constati ca fara Dumnezeu nu esti nimic.
In ultima instanta totul vine de la Dumnezeu, dar libertatea de a allege este a noastra.Noi alegem daca ramanem ingropati in noi insine,sau ne predam in mana lui Dumnezeu