Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Nu o putem curma. Dar Domnul poate. Doar e atotputernic. De ce nu o face ? Uneori a facut-o. Ca in cazul lui Daniel, cel aruncat leilor flamanzi. Sau ca in cazul celor trei tineri aruncati in cuptor. Dar, in cazul Sf Stefan, nu o face. Eu cred ca Dumnezeu ne arata ca poate porunci animalelor, suspendandu-le instinctul in mod supranatural. Poate porunci flacarilor. Dar se abtine de la a porunci oamenilor. Chestie de libertate. El lasa sa creasca si graul, si neghina. Omul singur isi poate folosi libertatea ca sa poata spune "nu" lui Dumnezeu si imparatiei Lui. Facand astfel, omul ajunge mai jos decat fiarele flamande. Mai jos decat holocaustul devorator. Abjectia ucigasilor arhislujitorului lui Dumnezeu este, pana la urma, un tragic exercitiu de libertate.
|
Există mulți sfinți și sfinte care, așa cum aflăm din acatistele dedicate lor, au fost supuși unor torturi care în mod firesc, fără intervenția divină, ar fi fost aducătoare de moarte. De exemplu Sfântul Pantelimon, Sfântul Haralambie, Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfânta muceniță Ecaterina...au fost fie trași pe roată, fie aruncați în plumb topit, fie târâți de cai...dar nu au murit din acestea.
Domnul ne-a dăruit libertatea, chiar și atunci când o folosim împotriva Adevărului. Dar El îi poate apăra și salva de la moarte pe aleșii Lui.
Mai avem exemple de asupritori care, văzându-i pe credincioși suferind chinuri îngrozitoare fără să-și lepede credința, s-au pocăit.
Ar fi un subiect interesant acesta despre libertate. Căci nu ne putem scuza că am fost forțați să facem anume lucru. Dar ne trebuie pregătire în cultivarea discernământulu, în lupta împotiva ispitelor... Sau/și bunul simț necontaminat de interese absurde, de răutate...