Filocalica atenție neîntreruptă
Este a nevoitorului spre sine însuși. Este paza gândurilor proprii. Este rugăciune neîncetată, cu lacrimi de căință, cu suspin pentru nevrednicia proprie. Este ascuțita conștiința de luptă cu gândurile. Este mărturisirea gândurilor viclene și păcatoase de sub propria țeastă. Este războiul cu păcatul din sine, cu stăpânitorii întunericului care lucrează în văzduhurile ce se deschid în noi. Este jertfa oricărei urme de iubire de sine. Este omorâre de sine.
Dacă tot vorbim de lucruri mari, precum cele filocalice, hai măcar să nu le confundăm cu mentalitatea lui nea Gigi stelistul, manelistul și tatuatul din colț de la brutărie.
Unde ai găsit tu, Florine, în Filocalia, accent pus pe conduita altora iar nu pe conduita lăuntrică a nevoitorului?
Filocalia este un manual de meșteșuguri privind rodirea mărului din noi, a aceluia altoit de Hristos, prin Botez. Nu-i un manual de bârfă camuflată, de mizantropie și de lăudăroșenie.
Oamenii care au scris Filocalia sunt pustnici, locatari ai deșertului sau oameni care au făcut experiența deșertului, a isihiei, înainte de a se înapoia între semeni. În deșert ei au luptat cu gândurile, au dus război pe viață și pe moarte cu ei înșiși, nu cu lumea. Ar fi putut trăi și printre oameni, dar în acest caz ar fi trebuit să renunțe, în mare parte, la războiul lăuntric al despătimirii.
Obiectul Filocaliei este lăuntrul personal și legătura lui cu Hristos și cu dracii, nu relațiile interpersonale cu semenii.
Nu există nici o ispită din partea semenilor. Singura ispită e din lăuntrul meu, din partea patimilor răutății mele și a curviei mele pe care o cultivă dracii cu acordul meu. Aceasta este legea Filocaliei. Restul e neînțelegere sau minciună voită a fariseului.
Atenția neîntreruptă să fie spre mișcarea patimii din mine, iar nu spre așazisa ispitire din partea semenului. Dar pentru asta trebe capul plecat, atenția în mizerabila și ipocrita inimă și rostirea neîncetată cu plâns de căință a Numelui lui Hristos.
|