View Single Post
Vechi 03.10.2014, 14:35:52
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Iti iei doza de inspiratie de pe saiturile adventiste, Theodore?
In primul rind, iti multumesc ca mi-ai raspuns. Nu conteaza al cui este saitul, pe mine ma intereseaza adevarul, nu "adevarul alor nostri" sau "combaterea minciuni alorlalti".
Dar, daca Papa/BC nu se intorc la ortodoxie, in viziunea ta (care, din pdv dogmatic, cu revenirea-apoi-unirea este absolut corecta), ai accepta o unire fara maturisire de credinta comuna? Cam ca unirea cu Vechi-Orientalii d ela Chambessy?
Nu ma intelege gresit. Incerc sa inteleg modul tau de gindire ca persona si credincios. Nu ironizez sau hulesc, catusi de putin, fereasca Dumnezeu. Cred in Dumnezeu, in tot ce a binevoit El sa descopere. Si nu, nu as putea fi sectar. Eu fug de orice etichete sau obediente, sau orice organizationism. Pur si simplu, asimilez ideea de ierarhie cu cea de captivitate decizionala. Cred ca ma poti situa cam pe unde ar fi niste rascolnici moderni.
Papa, patriarhii, episcopii, etc. au fost ok pina la Mediolanum, Nicaea si Thessaloniki. Asta e pdv-ul meu. NU as putea fi protestant sau neo-; ei nu O cinstesc pe Stapina noastra, iar cum pentru mine, crestinism real nu poate fi in absenta cultului marianic... Totusi, le admir (neo)protestantilor libertatea pe care o au in raport cu ierarhia, sau cu ideea de ierarhie din Bisericile Euharistice.
Dalian, suntem oameni. Ierarhiile sunt formate din oameni. Omul este cazut, la ora actuala, ca specie. E deci pasibil de crime, erezii, manipulari si multe altele.
Sa zicem ca eu si tu am fi initiati ai Intunericului. Vrem sa avem BC la picioare? Simplu: infiltram pe cineva ca Papa. Vrem sa avem BO la picioare? Mult mai greu, dar nu imposibil: infiltram atit ierarhiile/sinoadele oficiale, cat si controlam "opozitia" (neoschismatici, vechi-calendaristi, etc).
Daca Mihnea ar afla maine ca Francisc, Primul cu acest nume, a participat la o intrunire a baietilor adve sau penti, si a oficiat o liturgie cu ei (ma rog, daca aia ar fi liturgie...) sau, chiar mai grav, ar intra intr-o Loja, oficial si fara probleme, crezi ca ar iesi de sub ascultare? Evident ca nu. Faptul ca voi doi aveti acelasi modus credendi nu te pune pe ginduri? Ce detesti la "papistasi"? Ideea de Papa, strict ascultat si infailibil, nu? Ei bine, tu vezi in Sinodul BO(R) un...Papa multiplicat. Ceva nu se leaga logic aici.
Eu cred, cu tarie si sinceritate, in relatia personala cu Dumnezeu. Nici un pastor nu mi-a spalat creierul pentru asa ceva. Vine din mine.

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 03.10.2014 at 14:39:39.
Reply With Quote