Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Nu știu dacă natura păcatului e potrivit surprinsă ori sugerată de astfel de analogii. Geamuri sparte și cuie în lemn să sugereze/aproximeze mulțumitor natura păcatului?......
|
Aceasta e o problema a tuturor analogiilor. Noi, in lumea vazutelor, nu avem la dispozitie decat imagini imperfecte ale celor din lumea nevazutelor.
Citat:
Și nu văd motivul pentru care iubirea și iertarea nu intră în ecuația problemei...
Dacă vorbim despre păcat, e musai să vorbim și despre ștergere sau iertare, din Iubire Dumnezeiască.
|
Persistenta urmarilor temporale ale pacatului nu trebuie inteleasa ca o insuficienta a iertarii ori iubirii dumnezeiesti, ci ca ceva decurgand din insasi natura pacatului. Desi, in urma caintei noastre, Dumnezeu ne iarta pacatele si ne acorda din nou harul Sau sfintitor, dezordinea produsa de pacate continua sa opereze. Iata ce citim in 2Regi 12: 13 si 14 cand profetul Natan vorbeste regelui David care se caia adanc pentru pacatele sale, caci tocmai spusese: "Am pacatuit inaintea Domnului". Ce raspunde Natan ? "Si Domnul a ridicat pacatele de deasupra ta si tu nu vei muri", pentru ca, imediat mai departe, sa spuna: "Dar fiindcă tu prin această faptă ai dat vrăjmașilor Domnului pricină să-L hulească, de aceea va muri fiul ce ți se va naște".
Vedem, aici, ca David primise deja absolvirea de pacate. Si totusi, urmarea pacatelor lui este teribila. Deci, iertarea lui Dumnezeu se refera la efectele spirituale ale pacatului "nu vei muri", dar nu acopera efectele temporale.
Taranul roman, fara sa aiba o doctrina atat de cristalizata despre urmarile temporale sau despre Purgatoriu, din intelepciunea sa mostenita din vremea Sfintilor Parinti si a Bisericii Nedespartite stie ca un pacat grav care s-ar produce in casa lui, desi nu facut de el, nici din pricina lui, ar putea insemna un rau pentru casa lui.
Citat:
Or, nu am auzit că Iubirea șterge păcatele prin metoda "chit pe chit" sau "plata datoriilor". Știu însă o pildă a datornicilor...
|
Sa fie Sfanta Taina a Iertarii lui Dumnezeu suficienta sau insuficienta pentru stergerea tuturor urmarilor pacatului ? Sa citim ce ne spune, despre aceasta, Dumnezeu:
"Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău.
Împacă-te cu pârâșul tău degrabă, până ești cu el pe cale, ca nu cumva pârâșul să te dea judecătorului, și judecătorul slujitorului și să fii aruncat în temniță.
Adevărat grăiesc ție: Nu vei ieși de acolo, până ce nu vei fi dat cel de pe urmă ban."
(Mt 5:23 sqq).