Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Noi credem ca pacatele au doua feluri de consecinte sau urmari:
-urmari in plan spiritual: "imbolnavirea sufletului" in cazul pacatelor veniale (=mici = lesne iertatoare) respectiv "moartea sufletului" in cazul pacatelor de moarte (=grave =capitale).
-urmari in plan temporal (adica pentru un timp oarecare, nu vesnice). Acestea constau in aparitia unei dezordini in Creatie. Este un lucru care trebuie reparat. Absolvirea de la spovada repune sufletul cazut in stare de gratie, dar nu inlatura consecintele temporale ale pacatului. Ai aruncat cu un pietroi in fereastra mea. Iata, acum iti pare rau si eu vad acesta si te iert. "Ego te absolvo" iti spun, prietene! Dar mai e un lucru. Un fleac. Cum ramane cu fereastra mea ? Daca vrei sa fim iarasi buni vecini, cum am fost la inceput, cand erai mic, daca vrei sa te primesc iarasi in casa mea, atunci trebuie sa imi repari fereastra!
|
Daca ati citit mesajul meu explicam pe scurt toate acestea. De asemenea, am dat un link catre un articol ce explica detaliat invatatura ortodoxa, cea catolica si protestanta in aceasta privinta.
Cum remarcam si in mesajul meu, partea cu pacatul care este o ofensa adusa lui Dumnezeu nu exista cand catolcii au fost ortodocsi. Aceasta invatatrua este inventata imediat dupa Schisma (mare coincidenta) de Anselm de Canterbury, care se spune ca era influntat de filozofia neoplatoniciana. Iar Purgatoriul apare la aproximativ un secol dupa teoria satisfactiei.
Mai subliniam ca in teologia catolica pacatul adamic nu a avut efect asupra naturii umane. Dar in catolicism se intelege ca pacatul asta s-a transmis fiecarui om. Cum? Tot prin ideea de ofensa adusa lui Dumnezeu. In invatatura crestina (adica ortodoxa) s-au transmis efectele pacatului, adica afectarea firii umane (de fapt intunecarea ei). Omul nu mai e astfel capabil sa face faptele bune in asemenea maniera in care poate primi harul. Iar pacatul are un singur efect, imbolnaveste sufletul omului si intuneca chipul lui Dumnezeu din om, nu doar murdareste sufeltul. Iar Domnul se intristeaza pentru om, nu este ofensat si cere sa i se repare ferestrele.
De aceea Iisus a venit sa vindece firea omul si sa aduca harul, nu sa il imbuneze pe Dumnezeu si sa repare ferestrele. Asadar, toata teologia catolica este diferita de cea ortodoxa, fiind construita dupa Schisma.