Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 07.10.2014, 01:07:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Presupusul citat din catehism l-am luat din cartea lui Cristian Bădiliță, "Orthodoxie versus ortodoxie", fără să verific autenticitatea lui. Am răscolit net-ul și într-adevăr, formularea citată de Bădiliță nu există nicăieri, nici măcar în alte limbi. L-am crezut om serios, și înclin să cred că nu l-a scos din burtă. Ce mi se pare curios este faptul că a fost preluat pe internet de un site care se recomandă că ar publica "știri și informații de interes greco-catolic":

http://www.greco-catolica.org/print.aspx?s=2&id=420

Dacă fragmentul nu există, mă gândesc că un site cinstit cu cititorii săi nu l-ar publica.
Care site ? Daca dau pe "greco-catolica.org" (un site care pare privat) si folosesc motorul de cautare al sitului cu termenul cheie "Badilita" imi apar 21 de rezultate, care sunt articolele lui Badilita publicate de greco-catolica.org. Numai ca...niciunul nu este spre sursa citata. In schimb, daca dau clic pe articolul lui Badilita, imi apare, intr-adevar, o hiperlegatura spre greco-catolica.org.
Deci, fie ca articolul a fost pe site, dar l-au scos de acolo, fie nu a fost nicicand acolo.
Oricum, titlul articolului e dubios si un pic fudul: "Ereziile catolice revizitate de un istoric crestin ortodox". Parca declarase ca a trecut (sau va trece) la greco-catolici. Sau sa dateze articolul din vremea cand era ortodox ? Ca istoric, nu-mi amintesc sa fi fost. In sfarsit, Badilita stie ce e cu el.

Citat:
Și dacă tot mi-am pierdut vremea răscolind net-ul, am dat două peste două texte magisteriale ale lui Joseph Ratzinger de pe vremea când era papă, care conțin referiri la purgator în spiritul misteriosului fragment al lui Bădiliță. Acestea sunt ecliclica "Spe Salvi" din 2007 și cateheza despre Catherina de Genoa din ianuarie 2011.
Hotarat lucru, o enciclica este un text magisterial. Sa se bucure si o cateheza de acelasi statut ? O intrebare dificila, la care trebuie sa mai reflectez. La prima vedere inclin spre un raspuns rezervat. Un act magisterial, in capul meu, trebuie, pentru a fi perceput ca atare in vremea de azi, sa fie un pic mai formal decat o predica.

Citat:
Cel puțin ultimul text se referă explicit la purgator ca la un foc interior, un fel de amplificare a iubirii și credinței în vederea comuniunii cu Dumnezeu, opinie provenită de la Catherina de Genoa. Un discurs total diferit de aproape tot ce s-a scris pe acest topic în apărarea purgatorului.
Foc interior sau foc exterior ? Nu stim exact natura lui. In aceasta privinta, Biblia si Sfintii Parinti nu ne ajuta. Ceea ce intalnim, in schimb, cu anumita frecventa e ideea unui foc curatitor. Altfel spus...purgatorial.

Ceea ce NU spune Papa Benedict si nu spune nici chiar Urs von Balthasar, cel mai modernist dintre teologii care intr-adevar conteaza, e ca purgatoriul ar fi ceva de bine. Eventual, chiar placut. Toti cei care, ieri si azi, au vorbit de Purgatoriu vorbesc ca despre o realitate pe care ar fi bine sa facem tot posibilul sa o evitam. Si, daca ne gandim la cei trecuti de pragul vietii acesteia, sa ne rugam pentru ei ca sa iasa de acolo cat mai curand.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote