Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 07.10.2014, 18:45:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Tocmai am reprodus un pasaj biblic in care Domnul Isus vorbeste despre Purgatoriu. Spune Domnul: "nu cumva pârâșul să te dea judecătorului, și judecătorul slujitorului și să fii aruncat în temniță. Adevărat grăiesc ție: Nu vei ieși de acolo, până ce nu vei fi dat cel de pe urmă ban." Ce poate fi mai limpede?

Desigur ca putem aprofunda problema, cercetand si alte locuri in Sf Scriptura unde apare ideea urmarilor temporare ale pacatelor ori despre modalitatile expierii lor. Am dat deja doua citate, unul din Vechiul Testament, altul din Evanghelie. Nicio reactie, pana acum. Vor mai fi fiind si altele. Desigur ca putem aprofunda si referindu-ne la aceasta chestiune asa cum a fost ea perceputa in vremea Bisericii Nedespartite, dupa cum se oglindeste in scrierile Sfintilor Parinti. Putem cerceta ce au de spus despre asta: Tertulian, Sf Clement al Alexandriei, Origen, Sf Ciprian al Cartaginei, Sf Ambrozie al Milanului, Sf Vasile cel Mare (primul, dupa cate stiu, care foloseste chiar termenul "purgatoriu") si inca multi alti Parinti. Asta ar presupune, insa, o discutie serioasa si nu una despre mere Ionatan, magiun si pitigoi, ce racoare e la noi si cat ati inovat voi...
Cred ca ati observat ca orice secta, cat de mica, isi argumenteaza orice invatatura, oricat de eronata ar fi, cu citate din Sfanta Scriptura. Deci orice i-ar trasni cuiva prin cap sa afirme va gasi o argumentatie in Sfanta Scriptura.
Nu vad ce rost ar avea o astfel de argumentatie, in moment ce Iisus spune ca "de la Tatal purcede", iar iar catolici spun ca nu e asa. Daca nici ce e negru pe alb nu e recunoscut, rezulta ca orice argumentaite e fara rost, oricum or sa spua numai ce se potriveste cu dogma lor.
Dar in link-ul dat de mine exista toata expunerea de la Sinodul Ferrara-Florenta, facuta de Sf. Marcu. Inutil sa mai spun ca niciun sfant n-a afirmat ceva despre Puragtoriu, nici chiar sfintii apuseni. Se pare ca tot la Fer. Augustin e ceva ce seamana, toata doctrina catolica (si chiar si la protestanti) pare a fi contruita doar pe baza unui singur sfant.
Reply With Quote