.........:))))
Haide măi oiță, cum poți să scrii așa ceva? Cunoașterea lui Dumnezeu e garantată de facultatea de Teologie?? Păi înseamnă că eu și foștii mei colegi (care acum sunt preoți) ar trebui să fim ascultați și urmați mai ceva ca Apostolii, că știm azi mai multă teologie decât Ei.
Or, vezi tu, nu prea e așa. Nici un absolvent de Teologie nu e urmat precum îi urmau credincioșii pe Apostoli, în virtutea absolvirii. Facultatea și diploma/licența nu îți conferă mare lucru, astăzi (și mereu). Ceva zare intelectuală da, ceva meșteșug minimal de studiu, da. Dar nu mai mult. Că nu e altul rostul ei decât să orienteze nițel și să ofere o minimă pregătire teoretică.
Alta e calea prin care preotul ajunge la inima oamenilor și la Fața lui Dumnezeu.
Iar în facultate se studiază destul de superficial cele pomenite de tine. Ca impresie personală, studiul VT este de nivel seminar (ca urmare, majoritatea seminariștilor nici nu prea dau pe la cursuri, decât dacă sunt condiționați cu pierderea examenului pentru absențe), studiul Dogmaticii și al Patristicii este cvasinul (pentru că studenții nu se silesc cu studiul și pentru că disciplina e grea), la Liturgică primează aspectul practic, cum e și firesc pentru un viitor preot, la Muzică se fac repetiții nesfârșite pentru deprinderea corectă a cântărilor (nu și a duhului lor), la Istorie lumea nu se pregătește și seminariile decurg ca vai de ele (nota 5 e un lux, o rara avis) etc. etc. Doar la NT se mai chinuie Părinții Profesori să mai insiste, că, deh, e chiar culmea să nu știe popa Evanghelia, măcar cât un sectant. În general facultatea de Teologie se face ca și în alte secțiuni ale Universității... Ne descurcăm noi, totul e să luăm un 5 și să ajungem la examenul final.
La fel e și cu masterul.
La fel ca la alte facultăți din România contemporană.
Adică lucruri de formă, pentru diplomă și apoi vedem noi, ne descurcăm.
Românul se descurcă.
Iar ceilalți e proști.
Când vrei să îl mai luminezi pe Catalois, un om care lasă impresia că e intelectual și că gândește (mă rog, se chinuie cu gânditul, are el necazul ăsta încrâncenat care, poate, cu vremea și cu harul i-o aduce un folos nu mic, Doamne ajută!), adu orice alt argument în locul celui cu facultatea...
Dacă vrei să mă crezi!
|