Pentru că nu ai apucat încă să îmi răspunzi, presupun că te referi la pasajul din Matei 5, anume 5,23-26, pe care l-ai adus ca argument zilele trecute, susținînd că în aceste versete Domnul ne vorbește despre Purgatoriu.
Dragă prietene, tot ce se poate! E posibil să fie cum spui, în ciuda faptului că eu nu cred aceasta. Îmi ceri totuși să-mi expun opinia/interpretarea. Eu însumi am afirmat că m-aș bucura să descoperim împreună înțelesuri cât mai apropiate de Învățătura Domnului, spre a nu rătăci, improviza etc.
Cum am învățat să abordez un text biblic? Sunt mai multe constrângeri necesare pentru o bună tâlcuire, iar acum sunt silit să trec peste o parte din ele, prin forța împrejurărilor. Trecînd peste condițiile unei bune exegeze pe care Sfântul Maxim le precizează în Răspunsuri către Talasie, deocamdată mă rezum la una singură, întrucât atât pot în acest moment: să cercetăm contextul biblic în care e încadrat pasajul.
Care e contextul? Predica de pe Munte. Fericirile.
Iar acest capitol face parte din discursul inaugural al Mântuitorului, fiind o deschidere și așezare fermă spre tema centrală a Evangheliei, după Matei, anume: Împărăția lui Dumnezeu.
Deci, purtîndu-i pe oameni către Împărăția lui Dumnezeu, ca temă centrală a Discursului Său, Hristos introduce pe ascultători în preambulul Fericirilor. Evident că acest capitol biblic poate servi ca obiect de cugetare și trăire de sine-stătător, însă acum mă preocupă să percep axele cardinale ale Discursului înlăuntrul căruia vine și momentul pasajului citat de tine. Nu pot face abstracție de context și voiesc să îl aduc cât mai clar înaintea ochilor minții.
Dar versetele citate fac parte din pericopa referitoare la Cele 10 porunci (Ieșirea, 20), mai exact la porunca de a nu ucide. Domnul lămurește, lărgind și nuanțînd, conținutul acestei porunci (Mt 5, 21-22) și abia acum, după această dezvoltare, vine și concluzia: "Deci..." (Mt 23-26)
Până aici e ok?
Pot să trec mai departe?
Last edited by Ioan_Cezar; 09.10.2014 at 03:43:41.
|