Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 09.10.2014, 01:22:50
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Rămînînd deocamdată în cadrele acestui context (cu 3 cercuri concentrice pe care le-am enumerat - Împărăția / Fericirile / Porunca de a nu ucide) eu înțeleg așa:

1) Potrivit cuvintelor Mântuitorului: "Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc" (Matei 5, 17), cele 10 porunci, după rânduiala Vechiului Testament, date pentru a împlini Legea, trebuie păzite și de creștini, întocmai. Cu unele lămuriri și completări suplimentare, deoarece acum Domnul nu se mai adresează vechilor iudei păstoriți prin Moise, ci unora care Îl au înaintea lor chiar pe Dumnezeu Întrupat.

Citatul dat de tine face parte din această "lecție" suplimentară, din surplusul de Descoperire Dumnezeiască necesar viețuirii noului popor al lui Dumnezeu pentru a ajunge în Împărăție.

Adevărata împlinire a Legii constă în urmarea Învățăturii despre Fericiri. Ele se potrivesc deplin cu smerenia și blândețea Mântuitorului Hristos, Îl exprimă și Îl aduc în sufletul ascultătorilor. Cele nouă Fericiri sunt totodată potrivite cu năzuințele sufletului creștinului, încât, numai auzindu-le, ne simțim îmboldiți direct în inimă, "singuri", să le îndeplinim. În acest înțeles, dealtfel, Apostolul Iacov numeste legea Noului Testament "Legea cea desăvârșită a libertății" (Iacov 1, 25). Fericirea și desăvârșirea împreună.

"Fericiri" sunt cele nouă nouă virtuți prin care putem dobândi fericirea/desăvârșirea.
Tot capitolul 5 este axat pe virtuțile noastre morale, întru sfințire. Așa se și încheie cuvântul, cu îndemnul "Fiți desăvârșiți!" (Mt 5, 48)

Last edited by Ioan_Cezar; 09.10.2014 at 02:59:31.
Reply With Quote