Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 09.10.2014, 02:05:50
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Spre a nu rata împlinirea călătoriei spre Împărăție (tema centrală a Discursului), Mântuitorul precizează încă de aici, din Discursul inaugural (și o va face în mod repetat, până pe Cruce, de câte ori are prilejul, explicînd și ilustrînd cu fapta și cuvântul) care sunt piedicile, care sunt soluțiile.
Altminteri Învățătura ar rămâne incompletă ("Să nu socotiți că am venit.... ci să împlinesc"), iar oamenii ar risca să strice "una din aceste porunci foarte mici" și astfel "foarte mic se va chema în Împărăția Cerurilor".
Astfel încât Domnul vorbește acum despre dreptate, ucidere/mânie, împăcarea-viețuirea în pace cu aproapele, adulter ș.a.m.d.

Este un discurs centrat pe morală întru sfințire. O viețuire curată, bineplăcută Domnului, iată ce găsesc în Cap. 5, de unde face parte pasajul selectat de tine.
Strălucesc aici, ca niște luminători care dau direcția bună: smerenia, blândețea, curăția, răbdarea... Virtuțile creștine.

Acesta este subiectul, iar nu altul, iar eu nu văd nici un motiv întemeiat, ținînd cont de întreaga atmosferă a locului scripturistic, să mă gândesc la Purgatoriu. Mi se pare o asociație cam... slobodă, să mă ierți. În orice caz, una care nu se trage din duhul capitolului. Un fel de nucă în perete...
Așa înțeleg, iar în ce privește o eventuală decriptare strictă a pasajului selectat, eu prefer să îl văd ca învățătură/îndrumar/dreptar privind strict relațiile dintre creștini, dintre oameni, așa încât să vieze în și între oameni blândețea, facerea de pace, smerenia, dragostea. Fii deci pe pace cu aproapele, smerește-te și arată-ți iubirea mai întâi față de omul concret de lângă tine și astfel, în duh de pace și dragoste fiind tu, să vii cu darul tău la Mine, iar eu te voi recunoaște ca fiind de-al meu și îți voi primi darul pe care îl voi vedea din preaplinul inimii tale, îndrăgostite cu adevărat de Mine. Căci prietenii Mei sunt cei care ascultă poruncile Mele.

Așa înțeleg.

Last edited by Ioan_Cezar; 09.10.2014 at 02:35:13.
Reply With Quote