Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Așa înțeleg, iar în ce privește o eventuală decriptare strictă a pasajului selectat, eu prefer să îl văd ca învățătură/îndrumar/dreptar privind strict relațiile dintre creștini, dintre oameni, așa încât să vieze în și între oameni blândețea, facerea de pace, smerenia, dragostea. Fii deci pe pace cu aproapele, smerește-te și arată-ți iubirea mai întâi față de omul concret de lângă tine și astfel, în duh de pace și dragoste fiind tu, să vii cu darul tău la Mine, iar eu te voi recunoaște ca fiind de-al meu și îți voi primi darul pe care îl voi vedea din preaplinul inimii tale, îndrăgostite cu adevărat de Mine.
Așa înțeleg.
|
Ai suprins bine esența acelui text, transformat în pretext pentru inventarea purgatorului după mai bine de un mileniu de la Întrupare. Hristos atrage atenția asupra nulității evlaviei "pe scurtătură", suspectă de nuanțe monofizite, care rupe, din mândrie și comoditate, unirea cu Dumnezeu de viețuirea întru dragoste și pace nemincinoase cu aproapele. N-ai ce să cauți în fața lui Dumnezeu, întorcând spatele fratelui tău. Dacă fratele, aproapele te dezamăgește, pulverizându-ți falsa imagine excelentă de sine și Dumnezeu te va dezamăgi însutit respingând darul tău ca pe jertfă fățarnică, interesată doar de obținerea siguranței și protecției divine.