Context
Bun...data trecuta am facut aluzie la anumite citate biblice, insa intradevar le-am pocit, desi ideea nu am pierdut-o. Acum vin cu cu citat:
"22. Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: "Prostule!" va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: "Nebunule!" va cadea sub pedeapsa focului gheenei.
23. Asa ca, daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta,
24. lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul.
25. Cauta de te impaca degraba cu parasul tau, cata vreme esti cu el pe drum; ca nu cumva parasul sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te dea pe mana temnicerului, si sa fii aruncat in temnita.
26. Adevarat iti spun ca nu vei iesi de acolo pana nu vei plati cel din urma banut."
Deci e limpede ca nu e vorba de ceva eshatologic. Sa nu fim incapatanati si sa ne umilim cand gresim, caci poate ni se agraveaza situatia. Sau oricine are ceva impotriva ta sa incerci sa te impaci cu el, caci poate in lumea asta are mai multa putere decat tine si te poate da pe mana judecatorului; chiar pe nedrept sau poate iti gaseste alte fapte condamnabile, doar ca sa te pedepseasca. Oare nu e destul de limpede? Inchisoarea aici clar nu are valoare simbolica (alegorica). :)
Oare teologii apuseni tot timpul interpreteaza Sf. Scriptura alegoric?