Catolicii cred intr-un foc material, ceea ce e fara sens, e cea mai simpla dovada de greseala. Cum observau si ortodocsii la Sinodul Ferrara, pana la a doua venire a Mantuitorului sufletele nu au si trupuri, deci nu au cum sa simta un foc material. Catolicii la un moment dat inventeaza si adopta cate o invatatura gresita si apoi isi dau seama ca ea contrazice alte invatatura. Si in continuare se chinuie sa potriveasca invatatura gresita cu invataturile celelalte.
Doar la Origene (iar sf. Grigorie a preluat aceasta conceptie) intalnim o pedeapsa vremelnica, la fel ca in cazul Purgatoriului.
In plus, problema este si neintelegerea de catre catolici a harului, ca energie necreata. Astfel, focul este harul, care se pogoara cu "limbi ca de foc" peste Apostoli. Catolicii au inteles ca e un foc, din fericire nu i-a si parjolit, la propriu, pe Apostoli.
Citez din cartea lui Larchet:
"Putem considera doctrina Purgatoriului ca fiind in acord cu orientarea post-augustiniana a teologiei latine, cat priveste unele presupozitii teologice fundamentale, cum sunt: teoria augustiniana despre teofanii - intermedieri de natura creata intre Dumnezeu si om - adoptata de teologia occidentala, care se potrivea cu ideea unui foc curatitor creat si material, in vreme ce conceptia rasariteana despre energiile dumnezeiesti necreate nu permitea o astfel de idee. intr-adevar, pentru teologia ortodoxa energia divina, care poate fi sesizata ca lumina sau foc, este una singura si necreata, insa potrivit efectelor sale, primeste calificative diferite; astfel, ea este numita "curatitoare" cand il curateste pe om "luminatoare", cand il lumineaza, "indumnezeitoare", cand il indumnezeieste. Asadar, nu exista o lumina pentru drepti, si un foc pentru cei pacatosi, ci una si aceeasi energie dumnezeiasca necreata care actioneaza asupra lor in chip diferit - pentru ca ei insisi o percep in chip diferit -, potrivit starii lor duhovnicesti. Aceasta conceptie, care-si are radacinile in gandirea unor Parinti ca Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nyssa, Dionisie Areopagitul, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfantul Ioan Damaschin si, desigur, Sfantul Grigorie Palama, sta la baza pozitiei Sfantului Marcu Eugenicul, atunci cand respinge teoria latina a focului curatitor la sinodul de la Florenta."
|