Citat:
În prealabil postat de catalin2
In al doilea rand, te-am intrebat ceva, daca vrei sa raspunzi, crezi ca si catolcii sunt la fle ca ortodocsii, doar cu cateva greli si ca sfintii lor sunt tot sfinti?
|
Adică, ce anume fac invers? Nu sunt de acord cu unirea Ortodoxiei cu alta religie sau cu catolicismul, atata timp cat papa nu se leapada de ereziile sale, dar nici cu verdictele radicale aruncate de tine si cristig.
Eu spun ceea ce spunea și Părintele Papacioc că nu le putem garanta mântuirea catolicilor fiindcă au greșeli în dogme.
De asemenea, nu sunt de acord cu rugăciunea către "sfinții" catolicilor, fiindcă numai Dumnezeu poate ști care dintre ei s-au mântuit și care nu!
Nu trebuie însă să ignorăm Tradiția Bisericii Ortodoxe, unde există mărturii chiar și despre unii păgâni care s-au mântuit, printre care și împăratul Traian, însă fiindcă au fost lipsiți de dumnezeiescul botez și nu s-au împărtășit de lumina cunoștinței a dreptei credințe ortodoxe, sunt orbi. Deci nu se vor putea împărtăși de slava și cinstea de care se vor împărtăși ortodocșii care vor fi mantuiti. Clar că nu este regula, ci excepția. Cu toate că, eu personal, nu îmi pot închipui un Rai fără vederea slavei lui Dumnezeu, a luminii necreate, fiindcă Biserica Ortodoxă mărturisește despre "lumina cea pururea fiitoarea", a veacului ce va să fie. Citește ce spune și Sf. Ierarh Nifon al Constanțianei:
"
După acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini.
Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului.
Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic."