Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Bine, si atunci despre ce inchisoare a datornicilor vorbeste, aici, Domnul ? Nu e ceva fara importanta, fiindca subiectul e recurent. Iata, vedem cum apare si in Matei cap 18.
Deci, ce se intampla cu oamenii care, avand un bun raport fata de Dumnezeu, din moment ce aduc jertfa la Templu (in Matei cap 5), din moment ce cer cu umilinta iertarea lui si obtin absolvirea (Matei cap 18), totusi se afla in rau raport cu fratii lor, cu care nu se impaca (Mt cap 5) ori nu le iarta datoriile (Mt cap 18) ?
P.S. Acum vad ca ai mai postat un mesaj care aduce clarificari asupra interpretarii tale. Prin urmare, consideri ca intreaga parabola din Matei 5 se refera la realitati intrapsihice si nu escatologice. Paras, datorie, slujitori ai Domnului, temnita si plata au loc, toate, ca timp in timpul vietii si ca loc in capul (im)penitentului. Asta sustii ?
|
Sunt de acord că subiectul e recurent. Și cum n-ar fi? Pentru că în ambele capitole, în 5 și în 18 e vorba despre iertare, despre milă, despre relațiile de iubire dintre creștini.
"Facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ"
"Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri"
Ce bun raport poate fi cu Dumnezeu, ce jertfă să fie aceea (oare am uitat de jertfa lui Cain?), ce fel de cerere de iertare câtă vreme, așa cum vedem în cap. 18, cel miluit nu iartă la rândul său pe aproapele? A învățat ceva din experiența lui de izbăvit sau grațiat? A transmis mai departe mesajul și energia iubirii iertătoare?
Mila omenească și Mila Cerească. Ce vom face cu darul care vine peste noi din Izvorul Milostivirii? Îl vom închide în noi? Sau vom participa la fluxul Lui în lume, dînd mai departe... Colaborăm cu harul, îl deschidem din inima noastră miluită de Domnul către lume? Sau îl închidem în noi, ca pe un bun de preț doar al nostru...
Hristos ne poruncește mila, iertarea aproapelui, așa încât noi să fim (sfinți, desăvârșiți) asemenea Tatălui Care ne arată Milă. Cum am primit, așa să dăm mai departe, devenind și noi izvoare de milă pentru alții, așa cum și noi am fost dăruiți cu Milă din Izvorul Milostivirii. Acest circuit al Iubirii milostive nu trebuie să se stingă în noi, ci să se extindă în jurul nostru. Altminteri ne facem "slugă vicleană" și, astfel păcătuind, nu har dăm celor din jurul nostru ci, așa cum arată versetul 25, dăm păcat pentru care vor plăti și cei apropiați nouă ("femeia, copiii și toate câte are"), păcatul meu răsfrîngîndu-se și asupra lor.
Putem fi noi milostivi înaintea Tatălui? Nu putem. Omul nu poate fi milostiv prin puterile lui. Dar tocmai pentru că Hristos ne învață, noi vom putea - ascultînd și urmînd cuvântul Lui (al Logosului) putem deveni iertători. Prin El, prin Logosul întrupat ca noi să devenim milostivi, iar nu corecți. Dreptatea cerută de Dumnezeu este milostivă, nu corectă - ne descoperă Logosul, Întrupat și Jertfit pe Cruce pentru izbăvirea noastră, a păcătoșilor.
Cum este Mila Domnului pentru noi și cum e mila noastră față de aproapele? - pune Hristos problema în capitolele citate.
În capitolul 18 vedem că cel milostivit de stăpânul lui nu a avut milă, la rândul său, de cel care îi era dator. Așa cum nici noi, deși suntem miluiți în fiecare clipă de Dumnezeu, adeseori nu avem milă pentru aproapele nostru. Hristos însă ne învață că, pentru a făptui dreptatea, se cuvine să avem milă unii față de alții așa cum învățăm de la Stăpânul nostru, Care își arată necontenit Mila față de noi.
Și ce datorii poate avea un om față de altul, comparativ cu datoria pe care o avem noi față de Dumnezeu și pentru care El a plătit cu Sângele Lui?
Astfel, dacă noi datornicii cu infinite datorii față de Infinitul Dumnezeu suntem totuși iertați, apoi
cu atât mai mult datornicul meu pământesc care mi-a greșit cu ceva (trecător, cum toate sunt trecătoare pe lumea asta) se cuvine să primească iertarea mea.
Râvnim iertarea lui Dumnezeu pentru veșnicie dar nu voim să iertăm pe cel trecător pentru o greșeală trecătoare. Oare este drept? Hristos ne spune să nu facem așa, ci să iertăm mereu, de șaptezeci de ori câte șapte, adică totdeauna. Întrucât și noi vom cere la rândul nostru iertare pentru infinitele noastre datorii, Infinitului Dumnezeu. Căci păcătuim mereu, cu voie sau fără voie.
Așadar, tema e recurentă pentru că e fundamentală: iertarea aproapelui (a celui numit "împreună slugă cu tine"), din iubire și din datorie față de Milostivirea lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii. Acesta cred că este mesajul central, schematic conturat de mine aici, din neputință. Are și miză eshatologică, evident, căci modul nostru de viețuire aici și acum, între semeni, atârnă la Judecată.
Omul care se mândrește însă, așezîndu-se deasupra fratelui său, uită că înaintea lui Dumnezeu e tot slugă. Hristos ne reamintește că în ciuda oricâtor ierarhii trecătoare, lumești, avem cu toții aceeași poziție față de Părintele nostru: slugi. Și frați.
*
În cap. 18 apare o expresie
"pe mâna chinuitorilor" care lămurește că aici nu e vorba despre
focul curățitor al Purgatoriului ci de
unii care pot chinui pe oameni.
Aceștia sunt
dracii. Deci e vorba despre
iad. (și rămâne plauzibilă, pentru mine, și perspectiva psihologică privind chinurile mustrării conștiinței, prin gândurile și starea de căință - ca pregustare a iadului, așa cum apare în cap. 5 - adică opusul Fericirii și desăvârșirii, care fac subiectul central al capitolului...)
Iată așadar că tocmai capitolul 18 pe care îl consideri argument în sprijinul Purgatoriului se dovedește clarificator, întrucât vorbește despre chinuitori și despre Mânia lui Dumnezeu. Locul acesta din Scriptură clarifică și lămurește locul din cap. 5.