Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 10.10.2014, 12:01:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Spuneai mai sus, frate Ioan Cezar, ca, dupa parerea ta, chinuitorii despre care Domnul nostru vorbeste in Mt 18 ar fi dracii. Fata de aceasta, ma vad oarecum obligat sa spun cum vad eu lucrurile, altfel spus ce sau cine sunt, dupa mine, chinuitorii din Purgatoriu.
As evita sa spun ca sunt dracii, fiindca ma indoiesc ca ei au acces la altceva decat la iad. Si la lume...
Mai degraba as spune ca acesti chinuitori sunt ceea ce duce la chinurile purgatoriale: parerea de rau, teribilele remuscari. Dorinta de a fi, cat mai repede, in prezenta stralucirii lui Dumnezeu, intrevazute o clipa, la Judecata. Dorinta de a te impartasi de lumina si iubirea Sfintilor lui Dumnezeu, care L-au acompaniat la Judecata. Gandul ca ar fi fost atat de usor, in timpul vietii, sa punem de la noi o suta de dinari fata de acum, cand trebuie sa punem zece mii de talanti. Pentru un pic de suferinta, pentru un pic de umilire, pentru o cruce pe care nu am dus-o in timpul vietii vom avea de platit un pret mult mai mare. Chiar si in timpul vietii ne vine sa ne dam palme pentru pacate. Dumnezeu ne-a iertat dupa spovada si stim cu siguranta credintei ca a facut-o. Dar, o parere de rau pentru pacatele facute ramane. Ne vine sa ne dam palme la gandul "oare cum am putut ?" Oare cum am putut sa imi bat joc de cutare persoana draga ? Oare cum am putut sa Il hulesc pe Dumnzeu si inca de fata cu altii ? Oare cum am putut sa-mi risipesc tineretile in carciumi, cum am putut sa-mi ucid copiii, cum am putut sa ascult mai mult de oameni, decat de Dumnezeu ? Purgatoriul poate incepe pe pamant, iubite frate, si e foarte bine ca focul remuscarii sa arda mai mult in viata aceasta, ca sa arda mai putin in viata viitoare. Fiindca, daca acum, cand Il cunoastem "in ghicitura" focul acesta ne parjoleste inima, cu atat mai nestins va fi dupa ce Il vom vedea fata catre fata: si vom ajunge la vorba Lui, vom ajunge ca noi insine sa dorim sa ne fi taiat mana cu care am pacatuit, limba cu care am blestemat, piciorul cu care am fugit de la datoria noastra. Astfel, chinul celui din Purgatoriu nu cred ca se deosebeste de chinul celui din iad prin intensitate, ci numai prin intinderea in timp.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 10.10.2014 at 12:05:54.
Reply With Quote