Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Un alt Sfant Parinte care vorbeste lamurit despre cele ce ii asteapta pe drepti dupa Judecata Particulara este Sf Vasile cel Mare. Acest patriarh al Constantinopolului si doctor si invatator al Bisericii, referindu-se la cele abordate in Ev dupa Matei pe care le-am abordat si noi, spune:
"Cred ca nobilii atleti ai lui Dumnezeu, care au luptat intreaga lor viata cu dusmanul nevazut, dupa ce vor fi scapat de toate persecutiile impotriva lor si vor fi ajuns la sfarsitul vietii, sunt examinati de printul acestei lumi. Si, daca sunt gasiti ca au orice rana a luptelor lor, orice pata sau efect al pacatelor, sunt detinuti. Daca, totusi, sunt gasiti fara rani si fara pata, ei sunt luati deindata de Cristos inspre odihna lor."
(Omilii la Psalmi 7:2)
|
Puteti observa si dvs. de ce ortodocsii spuneau la Sinodul Ferrara-Florenta ca partea catolica foloseste texte corupte. In acest caz sunt doar mici schimbari, ca textul sa para ca are alt inteles. Din fericire am gasit traducerea exacta pe net, confirmata si de continuarea pasajului:
http://psaltirea.wordpress.com/2008/...a-psalmul-7-1/
"Socot, însă, că atleții viteji ai lui Dumnezeu au luptat din destul în toată viața lor cu dușmanii cei nevăzuți; dar după ce au scăpat de toate prigonirile lor, cînd ajung la sfîrșitul vieții, sînt cercetați de
stăpînitorul veacului, ca să-i ia în stăpînire, dacă ar găsi că au răni de pe urma luptelor sau unele pete și urme de păcat; dacă, însă, vor fi găsiți fără răni și fără pete, îi lasă să se odihnească liberi în Hristos, pentru că au fost nebiruiți."
Stapanitorul veacului este ingerul cazut, deci e vorba de Iad si Rai, nu de Purgatoriu. Si in traducerea catolica spune cam la fel, doar ca e facuta traducerea mai confuza, ca sa nu se inteleaga. "Printul acestei lumi" este tot "stapanitorul veacului".
Continuarea paragrafului da si explicatiile:
"Și acestea le poți afla de la însuși Domnul, cînd a grăit despre timpul patimii Sale : <Acum vine stăpînitorul lumii acesteia și întru Mine nu va avea nimic>. Dar Domnul, nefăcând păcat, spunea că întru El nu are nimic; omului, însă, îi este de ajuns dacă va îndrăzni să spună:<Vine stăpînitorul lumii acesteia și întru mine va avea puține și mici>."
Totusi, nu vad rostul acestor citate, din moment ce am aratat (si aceasta era si principala explicatie a ortodocsilor la sinodul Ferrara) ca e o dogma eronata inca din start, cei ce au inventat-o uitand sa faca diferenta intre perioada de dianinte de Judecata finala, cand sunt doar suflete si cea de dupa, cand vor primi si trupuri, ca sa poata sa simta focul.