Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
In mod evident, acest mare sfant catolic rasaritean se refera la Judecata Particulara. Ne dam seama usor ca nu e vorba despre Rai si Iad, ci despre Rai si Purgatoriu din aceea ca subiectul frazei Sf Vasile cel Mare este "atletii viteji ai lui Dumnezeu". Deci, nu e vorba despre reprobati.
|
N-am mai avut timp sa raspuns si sa clarific si vad ca s-a continuat discutia degeaba.
De aceea am dat textul ortodox, acolo scrie mult mai clar: "sînt cercetați de
stăpînitorul veacului, ca să-i ia în stăpînire, dacă ar găsi că au răni de pe urma luptelor sau unele pete și urme de păcat."
Va amintiti de ceea ce observa Cezar, de "chinuitorii" din acel pasaj din Sfanta Scriptura. Dvs. ati spus ca nu poti fi demonii si probabil sunt remuscari.
Ei bine, aici nu mai e nimic neclar, stapanitorul sau printul nu poate fi remuscarea, e clar la cine se refera. Asadar, daca au rani sau urme de pacat sunt luati in stapanire de stapanitorul veacului, printul acestei lumi. Si ii duce in Iad, evident.
Sper ca acum e mai mult decat clar si nu mai are rost sa discutam de acest pasaj.
Raman la observatia mea, ce rost are sa mai dam citate din moment ce e evident ca e o eroare de logica teologica Purgatoriul, o confuzie cu perioada in care cei adormiti vor avea si trupuri, sa poata fi chinuitit de foc. Pana atunci au doar remuscari si frica, asa cum arata si citatele ortoodxe de la Sinodul Ferrara.