Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Dupa cum clar a explicat Mihnea, si ortodoxia crede in Purgatoriu, dar ca gradient al unor stari sau ca multiplicare a unor locuri, dar nu ca loc/stare definite ca atare. Altfel, repet si eu cu el, ce rost ar avea rugaciunile pentru cei plecati din aceasta dimensiune?
|
Nu numai ca nu crede, dar a si anatemizat invatatura la cateva sinoade. Inclusiv pe cei ce cred in ea (ortodocsi, ca oricum catolcii erau considerati in afara Bisericii si erau exclusi de la mantuire). Purgatoriul se pare ca e o poveste din religia greseasca, venita in apus prin filiera Alexandria (Hadesul si Tartarul).
Nu ai citit mesajele mele, dogma e o confuzie comica, e ilogica din punct de vedere teologic. Mortii nu au trup pana la inviere, nu pot simti un foc. Cei care au inventat dogma au confundat perioada de pana la Judecata finala cu cea de dupa, cand fiecare va avea si trup. Pana atunci in Iad sunt regerete, deznadejde, sperieturi ale ingerilor cazuti.
Am vazut ca nu ai inteles exact ce e Purgatoriul, din punct de vedere ortodox cei de acolo ajung in Rai, nu mai trec prin purificare.