BUCHET DE RUGĂCIUNI CĂTRE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA DE LA IAȘI
RUGĂCIUNEA ÎNTÂI- rugăciune pentru dobândirea pocăinței
Sfântă Cuvioasă Parascheva, cununa fecioarelor înțelepte și dulceața maicilor, ceea ce ai strălucit mai mult decât multe Cuvioase cu smerenia, cu înfrânarea, cu întreaga înțelepciune, cu dorirea după cele cerești, cu adânca cugetare la cele duhovnicești, întinde acoperământul rugăciunii tale și peste noi, mult păcătoșii și ne păzește de toate săgețile prigonitorului nevăzut. Suntem cu totul împietriți cu inima și nu avem lacrimi de umilință. De cumplita mânie suntem încolțiți și de multa mândrie și nepricepere. Munții păcatelor noastre nu îi vedem, dar de păcatele cele mai mici sau chiar închipuite ale fraților ne îngrijim, osândindu-le și dându-le pe față. Cum să nu ne tânguim când am căzut atât de cumplit ? Nevrednici de mila Domnului suntem, dar alergăm către tine Cuvioasă Parascheva, ca să îmblânzești pe Dreptul Judecător, să nu ne dea pe noi pieirii, ci să ne rânduiască pocăință mai înainte de sfârșitul nostru. Pace lumii solește cu ale tale bineplăcute rugăciuni și ridică tulburarea așternută în sufletele noastre prin pizma vrăjmașului, ca să aflăm pe Pacea lumii, pe Hristos- Viața și Învierea noastră. Ceea ce ai adăpat pământul cu lacrimile tale, cu picăturile rugăciunii tale fă să izvorască și din inimile noastre împietrite ploaie de rugăciuni spre stingerea focului patimilor noastre. Ceea ce cu adânca smerenie ai prăbușit munții ispitelor celui rău, dă-ne și nouă gânduri smerite, ca să vedem adâncul păcatelor noastre și să ne izbăvim de osândirea cea gătită pentru nepurtarea noastră de grijă. Ceea ce te-ai numărat cu fecioarele cele înțelepte, pe noi, cei leneși, ne trezește din somnul patimilor la trezvia minții, ca să ne păzim cu sabia gândului smerit de năvălirea cugetelor celor rele. Dăruiește liniște sufletelor noastre și ne dă întărire pe piatra mărturisirii dreptei credințe, ca să te cinstim pe tine cu evlavie și să slăvim pururea pe Hristos, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, în veci. Amin.
RUGĂCIUNEA A DOUA- rugăciune pentru răspuns bun la judecata Mântuitorului Hristos
Sfântă Cuvioasă Parascheva, ceea ce ai îndrăzneală către Dreptul Judecător, ca una ce te-ai învrednicit a intra în cămara Mirelui cu candela sufletului aprinsă de focul dorului dumnezeiesc, ai milă și de noi. Cere iertare păcatelor noastre celor multe și munții patimilor ce s-au înălțat în inimile noastre îi dărâmă numai cu al rugăciunii tale cuvânt. Știm că poți schimba osândirea noastră în îndurare dumnezeiească, Prea Cuvioasă, căci dorul tău nestins pentru mântuirea oamenilor îmblânzește dreapta mânie a Judecătorului tuturor. Să nu fiu eu, spurcatul, aruncat în mâinile celor răi vrăjmași, căci cu adevărat mult am supărat pe Ziditorul cu faptele neînfrânării mele: cu lăcomia, cu răutatea, cu pizma și cârtirea, cu întristarea, cu mâhnirea, cu mândria, cu mila de sine, cu osândirea aproapelui, cu nepurtarea de grijă pentru mântuirea sufletului, cu hula, cu necredința, cu deznădăjduirea, cu desfârnarea și cu alte fapte cumplite. Știu că nu sunt vrednic a fi miluit, de vreme ce întru știință toate relele le-am săvârșit, dar să biruiască iubirea ta de oameni oceanul păcatelor mele, ca să nu fiu eu vânat de adâncul osândirii veșnice. Nu mă lăsa Cuvioasă Parascheva, în mâinile viclenilor mei vrăjmași, ca să nu ajung mai urgisit decât toți cei ce viețuiesc pe pământ, ci ale tale rugăciuni să-mi fie sprijin în necazuri și cheie ce îmi deschide poarta Împărăției cerurilor. La judecata Mântuitorului Hristos să-mi stai aproape, mijlocindu-mi iertare și răspuns bun. Pe Dreptul Judecător roagă-L și acum să nu mă lepe de la fața Lui, pe mine, cel lepădat de oameni, ci pentru necazurile răbdate în această lume pentru slava Lui, să-mi dăruiască un colțișor de Rai, ca să petrec în bucuria Lui, în veci. Amin.
RUGĂCIUNEA A TREIA- rugăciune pentru dobândirea iertării păcatelor de la Dumnezeu
Cuvioasă Parascheva, roagă-te Mântuitorului Hristos, Celui Căruia slujești neîncetat cu dragoste, să se îndure și spre noi și să șteargă zapisul multelor noastre fărădelegi. Cu adevărat, peste măsură l-am mâniat, umblând în căile deșertăciunilor lumești, dar ca Unul Ce este Calea, Adevărul și Viața, să îndrepteze calea vieții noastre spre adevărul Său, ca să ne facem moștenitori ai vieții celei veșnice. Cu nădejde alergăm la acoperământul milostivirii tale, ca să nu ne lași pe noi până în sfârșit, Sfântă Parascheva.
Prin ale tale stăruitoare rugăciuni fierbinți dobândește pentru noi iertarea păcatelor și slobozire de sub jugul patimilor. Cu lacrimi și aspru post ai plecat spre milostivire pe Cel fără de patimă, ca să te numere în ceata celor mântuiți, deci fie-ți milă și de noi și ne călăuzește către porțile mântuirii, ca să intrăm întru bucuria Domnului nostru, slăvind pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt.
RUGĂCIUNEA A PATRA -rugăciune pentru dobândirea unui loc de muncă
Sfântă Cuvioasă Parascheva, ceea ce ești mult milostivă, îndură-te de robii tăi și le solește ajutor. Din pricina păcatelor noastre, după sărăcirea duhovnicească, iată că am sărăcit și în cele materiale de care inima ne-am lipit, ca unii fără de minte. Cel Ce Se îngrijește de crinii țarinii a făgăduit că se va îngriji și de noi, zidirea mâinilor Sale. Deci, bine știind voia Domnului, dar și nevrednicia noastră, cu fierbinți rugăciuni înduplecă-L pe Acesta ca să ne rânduiască nouă un loc de muncă spre câștigarea pâinii celei de toate zilele. Nu dorim noi belșug, ca să fim ispitiți a cădea în iubirea de arginți, ci să plinim sfatul apostolesc, căci cel ce nu lucrează, nici să nu mănânce. Știm că pentru păcatele noastre a îngăduit Domnul să pătimim, dar știm că bunătatea Sa nemăsurată nu va lăsa până în sfârșit, ca nu cumva să alunecăm noi în groapa deznădăjduirii. Fie-ți milă de noi și pleacă spre bunătate pe Cel Însuși Smerit și Blând cu inima, ca să se îndure de noi și să aflăm un serviciu bun și spre mântuire. De tulburarea grijilor lumești ne izbăvește și ne ajută spre lucrarea faptelor celor bune, ca împreună cu fecioarele cele înțelepte să moștenim și noi partea fecioarelor celor înțelepte, spre slava lui Dumnezeu. Amin.
Rugăciunea a 5-a- rugăciune pentru o moarte bună
Sfântă Cuvioasă Parascheva, în vremea sfârșitului meu să îmi fi grabnică ajutătoare, izgonind pe vrăjmașii care caută să mă tragă în adâncul iadului. Cu adevărat, multe păcate am săvârșit și m-am făcut vrednic de toată chinuirea. Nesocotit-am poruncile Domnului și cu toată răutatea m-am îmbrăcat, dar să îmi fie rugăciunile tale făclie călăuzitoare către pământul adevărului. Când moartea cea cumplită mă va dezlega din legăturile acestui trup și când mă voi înfățișa înaintea judecății lui Hristos, să stai mai înainte Domnului, ca să dea iertare fărădelegilor mele. Cere mai dinainte pocăință sufletului meu neîndreptat, ca să nu fiu eu înghițit de iadul nesățios, ci să aflu mare milă înaintea Cuvântului.
Rugăciunea a 6-a- rugăciune pentru a dobândi iubire față de aproapele
Sfântă Cuvioasă Parascheva, ceea ce ne-ai lăsat nouă pilda adevăratei iubiri față de aproapele prin faptele milostivirii, roagă-te să se deschidă și poarta inimii noastră față de semeni și să odihnim și să ospătăm în cămara sufletelor noastre pe toți oamenii, făcându-te toate pentru toți. Nu lăsa, Sfântă, inimile noastre, până în sfârșit, să fie acoperite de spinii urii și ai altor păcate. Vezi neputința noastră, vezi pe cei ce ne necăjesc din ispita vrăjmașului și întărește-ne ca să răbdăm fără de cârtire neputințele lor. Povățuiește-ne a iubi, fără a cere să fim iubiți, și a milui, fără să așteptăm milostivirea oamenilor. Ceea ce te-ai făcut icoană a blândeții și a milostivirii, îmblânzește și sufletele noastre rănite de fiarele patimilor, ca să ajungem curați în Împărăția cea cerească și să auzim și noi glasul Mirelui Hristos: ,,Bine, slugă bună și credincioasă”. Amin.
Rugăciunea a 7-a- rugăciune pentru cei căzuți în datorii grele
Sfântă Parascheva, știi datoria noastră, știi neputința ce la tot pasul ne împresoară. Valurile grijilor lumești ne chinuie cumplit, dar mai avem în minte cuvântul Mântuitorului, cum că nu trebuie să ne îngrijim de cele materiale, căci știe Tatăl nostru trebuința noastră, mai înainte de a-i cere cele de folos. Pentru aceasta, pe tine te punem mijlocitoare, ca să ușurezi jugul datoriei ce apasă asupra noastră și să ștergi și zapisul multor păcate, care s-au și făcut nouă pricină de sărăcie și de multe nevoi. Milostivește-te spre noi, tu, cuvioasă, ceea ce pe mulți săraci ai miluit, ca să slăvească bogăția bunătății dumnezeiești și să mărească pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Căreia fie slava în veci. Amin.