Subiect: Purgatoriul
View Single Post
Vechi 14.10.2014, 02:07:19
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Frate Ioan Cezar, vorbim de Universul vazut si nevazut cum este el inainte de Parusie. Deci, nimic nu este definitiv, soteriologic vorbind. Asa ca...vorbim, in cazul dreptilor gasiti cu mici umbre in camasa lor de lumina, de... Purgator/Catharsis/Cum vrei sa numesti asa ceva.
Dragă Theo, puțină atenție la termeni, te rog!
Verbul "a salva", folosit frecvent în scrierile NT, înseamnă atât "a elibera" cât și "a vindeca".
După cum cuvântul "soteria", desemnînd mântuirea, îl înțelegem nu doar ca eliberare/scăpare din primejdie, ci și ca vindecare.
Așadar vorbim despre Iisus Care vindecă, Iisus Doctorul nostru, al întregii ființe, trup și suflet.
Însuși Domnul Se arată pe Sine ca Doctor - Mt 8, 16-17; Mt 9, 12; Mc. 2, 17; Lc 4, 18, 23. Imaginea lui Hristos ca Doctor e deplin evidentă în pilda Samarineanului milostiv. Așa e și proorocit (Is. 53,5; Ps. 102, 3), așa e cunoscut de mulțimile care s-au îndreptat spre El în timpul vieții Sale pământești.

Ori, dragă Theo, eu înțeleg (nu știu cum înțelegi tu) că un doctor vindecă viii, nu morții...
Dacă nu crezi, întreabă-l pe Mihnea, că e doctor!

Deci nu văd sensul ideii că Doctorul Hristos ne mai vindecă de ceva, fie și prin curățire (?) în "timpul" morții noastre. Orice doctor vindecă pe cel viu, ca să se însănătoșească și să nu moară de pe urma bolii. Iar Domnul spune "lasă morții să-și îngroape morții..."
Dumnezeu e al viilor, nu al morților!

Ori purgatoriul e o teorie despre morți... Adică despre sufletele unor oameni care și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul, deci cărora nu are sens să le mai aplici vreun tratament. Vremea tratamentului e cât suntem în viață, adică nu figurăm la rubrica "decedați".

Unde ai pomenit tu om care se duce să moară nițel, ca să se poată însănătoși prin curățire în moarte? A venit vreunul la tine sănătos tun după vreo cură purgatorială post-mortem?

Amintește-ți te rog și de Lazăr, săracul și fericitul (Lc. 16). Dacă am înțeles bine, acolo scrie că un bogat aflat în iad îl roagă pe Avraam să îl ajute din rai. Cunoști povestea... Nu zice nimic de purgatoriu. În schimb zice că unii nu cred nici măcar de-ar veni cineva înviat din morți printre ei. Dostoievski zicea că Marele Inchizitor ar fi fost dispus să-L răstignească a doua oară pe Însuși Hristos, vorba lui Kazantzakis...

Deci problema nu e purgatoriu sau iad, ci credință sau necredință în ceea ce ne revelează Cuvântul lui Dumnezeu: avem de ales între rai și iad. Atât. Să alegem, așadar! Doamne ajută!

Last edited by Ioan_Cezar; 14.10.2014 at 02:27:08.
Reply With Quote