View Single Post
  #5  
Vechi 14.10.2014, 10:33:38
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Originea secuilor

Secuii sunt și ei parte a acestei istorii ungaro-române. Ei apar pentru prima oară în secolul X în Munții Bihorului, fiind o populație de origine necunoscută. Toate încercările de a găsi rădăcinile reale ale Secuilor sunt de la început sortite eșecului în lipsa a două elemente esențiale: izvoare reale privind originea Secuilor și documente în limba secuiască. Totuși, dintre teoriile actuale, cea mai probabilă este aceea care îi socotește pe Secui urmașii Avarilor, sau mai bine zis o rămășiță a nobililor avari, care rămăsese în părțile dintre Carpații Crișurilor și Tisa. Această rămășiță nu a luat parte la luptele ducilor români împotriva invaziei Ungare, însă nici nu a ținut partea acesteia. Dintr-o serie de tradiții religioase secuiești reiese limpede că inițial au fost ortodocși, trecând mai târziu la Catolicism. Se pare că această convertire a nobililor secui le-a adus o oarecare încredere din partea nobililor unguri, care i-au colonizat după secolul XII în S-E Transilvaniei, dându-le sub stăpânire pe Românii și Cumanii din această parte[1]. Secuii au fost folosiți ca mijloc de apărare a Transilvaniei, dar nu au fost niciodată priviți cu încredere sau prietenie de Unguri. O simplă dovadă este deosebirea între uciderea nobililor unguri și respectiv secui care se răsculau. Nobilii unguri răsculați erau, de obicei, uciși prin decapitare sau alte asemenea mijloace socotite demne. Nobilii secui răsculați erau, de obicei, spânzurați sau uciși prin torturi cumplite, cel mai cunoscut fiind cazul lui Gheorghe Doja. Acesta a fost ucis în chinuri ce covârșesc închipuirea, ajungându-se până la smulgerea cărnii cu clești înroșiți în foc, așezarea pe un scaun înroșit în foc și altele asemenea.

Secuii distruși de Nația ungară

De ce această „rezervă, ca să nu-i spunem dușmănie, a Ungurilor față de Secui? Din două pricini, iar mai târziu din trei. De la început, a fost faptul că Secuii se înțelegeau foarte bine cu disprețuiții „de către nobilii unguri „Români „schismatici” (ortodocși). Acest lucru era intolerabil pentru Unguri. A doua pricină, era că Secuii erau alt neam decât Ungurii! De la început și până în secolul XIX toată lumea știa că națiunile dominatoare în Transilvania sunt cea ungurească, nemțească și secuiască. Limba secuiască încă se mai vorbea în secolul XVI, astăzi fiind însă dispărută. În secolul XIX s-a declanșat maghiarizarea sistematică a scaunelor secuiești și spre sfârșitul perioadei interbelice maghiarizarea și-a atins scopul, Secuii dispărând din istorie. Națiunea secuiască încetase să mai existe, înghițită de cea maghiară. Deși nobilimea secuiască a fost, de foarte multe ori, aliată cu Ungurii și împotriva Românilor, la nivel popular între Secui și Români a existat sute de ani o frățietate pe care îndrăznim să o numim chiar sfântă. Mulți dintre Români nu au șovăit să-și dea viața pentru drepturile și libertățile Secuilor, și la rândul lor mulți dintre Secui nu au șovăit să se jertfească pentru libertatea și drepturile Românilor „intrând aici nu doar cei din Transilvania, ci și cei din Țara Românească a Munteniei și din Țara Românească a Moldovei.

Țara secuimii „Românimea

Dat fiind că distrugătoarea Secuilor este Națiunea ungară, este evident că, și după dispariția Secuimii, Ungurii și Secuii sunt pe poziții total antagonice. Poate este de amintit aici că la mijlocul secolului XIX Secuii încă socoteau că „Țara” este pentru ei Românimea, acoperind prin acest nume -Țara” „Moldova și Muntenia, privind Ungaria ca „străinătate”. Acum însă nu mai există Secui, întrucât au fost asimilați de Unguri. Iar cei care au distrus „printr-o politică intenționată și diabolică de distrugere „Națiunea Secuiască, nu pot fi în niciun caz socotiți ca moștenitori „ci doar ca ucigași „ai Secuilor. Deci, în revendicările lor, Ungurii din ceea ce azi, cu totul impropriu, se numește Secuime, nu pot apela la nimic din istoria și drepturile celor pe care i-au nimicit, adică Secuii. Deși, evident, cu obișnuita nemărginită impertinență a nemeșimii ungurești, o fac.

Premize istorice pentru pretinsa autonomie

Acestea sunt premizele istorice de la care plecăm pentru a înțelege cu adevărat revendicările de autonomie și chiar independență ale Ungurilor din Harghita, Covasna și Mureș.

Națiunea ungară s-a prezentat în contextul națiunilor apusene pe temeiul acelorași valori pe care le aveau și acestea în Evul Mediu la nivelul claselor nobiliare:
  • slujirea fanatică a Papalității,
  • foamea disperată de putere și glorie,
  • cruzime fără margini față de cei de altă părere decât cea a nobilimii,
  • disprețul nemărginit față de cei care erau altfel,
  • ura nesfârșită față de Ortodoxie și ortodocși,
  • disprețul și chiar ura față de popoarele și culturile din Răsăritul Europei,
  • arogarea statutului de civilizație superioară și, implicit,
  • arogarea dreptului de a impune această civilizație celor altfel.
Reply With Quote