Mulțumesc, Mihai, mulțumesc din tot sufletul pentru lămuriri.
Am meditat ieri pe îndelete la ceea ce cugetasem și m-am trezit azi cu gândul speriat: am uitat, de-o vreme, să Îl mai văd pe Dumnezeu în icoană, și mai mult pe om... Nu știu ce s-a întâmplat pe ascuns, dar descopăr cu amărăciune că s-a infiltrat cumva în mintea mea o estompare a Dumnezeirii în Persoana Mântuitorului și o afirmare peste măsură a firii omenești, ba chiar a unui omenesc neîndumnezeit în ciuda unirii ipostatice. Am ajuns să cuget la Hristos ca la un om, descopăr. Cum a fost posibil așa ceva? Dintr-o astfel de pervertire în adâncul meu, pervertire pe care încep s-o descopăr, au ieșit firește și afirmațiile tulburi de zilele trecute. Ceva mi-a tulburat apa sufletului... Ce să fie?, mă întreb acum.
E un prilej ca să înțeleg, iată, din experiență personală ce importanță are atmosfera în care trăiește creștinul, acea atmosferă a vieții de zi cu zi, acele discuții aparent nevinovate, acele dezbateri care, chipurile, mă făceau de folos pentru alții - pe care îi consideram atei, agnostici, necredincioși sau prost-credincioși. În timp ce mă străduiam să le arăt altora cum trebuie cugetat și trăit creștinește, mă umpleam eu, pe nesimțite, de nebunie și de duhuri străine... Și iată, am ajuns din nebăgare de seamă și evident din trufie - să fiu asemenea celor pe care îmi închipuiam că îi ajut cu ceva, ba chiar mai rău. Iată rodul nepăzirii! Iată plata pentru nemăsurata încredere în sine, iată rodul mândriei și al delăsării, al trândăviei. (O știam și din meseria mea, din contactul cu clienții și pacienții de anii trecuți...)
Și desigur sunt mult alte cauze, care țin strict de iconomia vieții mele personale, în spatele acestei căderi.
Îmi amintesc de versetul din Facerea unde Dumnezeu le spune lui Adam și Eva să nu mănânce din măr. Și nici să nu-l atingă! (Fac. 3,3) Acum descopăr mai limpede ce rost avea acel "nici să vă atingeți".
Eu, care trăgeam la neamestecare și limpezire de sine neîncetată, la o viață curată și tot mai îmbunătățită, am ajuns din nou un amestecat și un suflet tulbure. Pentru că m-am trufit și nu m-am păzit am ajuns cât pe ce să cad în închipuiri cu totul nebunești.
Îți mulțumesc că mi-ai tras o palmă, ca Sfântul Nicolae, să mă trezesc. Sărut mâna, frate și Dumnezeu să te răsplătească pentru bunătatea pe care mi-ai arătat-o, certîndu-mă la timp!
Last edited by Ioan_Cezar; 18.10.2014 at 11:19:03.
|